— Etter at jeg for tre år siden begynte å så frøene selv, har agurkene blitt veldig store, noen kjempestore, forteller hun.

I går viste hun rekordagurken frem over fem spalter i Fanaposten. Og den er ikke noe unntak.

For i drivhuset ved barndomshjemmet på Skjold dyrker Randi frem den ene kjempen etter den andre. Den nest største så langt er 51 centimeter og 1.350 gram.

— Ikke akkurat EU-standard, ler Randi. Ifølge ekspertisen skal en idealagurk visstnok veie mellom 300 og 400 gram. Da smaker den best og holder seg lengst.

— Men det er ingenting i veien med smaken på de store agurkene mine, bedyrer Randi. Og hun er visstnok ikke alene om å mene det. Både familie og bekjente kan angivelig bekrefte at kvaliteten holder EU-mål, minst.

Hittil i sesongen har Randi høstet 70-80 agurkkilo på de syv plantene hun har. Og ennå henger det fremdeles fem kjemper og mange «vanlige» igjen i hobbydrivhuset på Skjold.

Selv er hun usikker på hva agurksuksessen skyldes, men tror den har sammenheng med at hun for tre år siden gikk over fra å sette planter til å så frø.

— Nå sår jeg frø inne i huset i mars og setter dem ut i drivhuset rundt syttende mai, forteller hun.

Ifølge vår utgave av Guinness rekordbok er det ennå ikke notert noen verdensrekord i slangeagurk.

— Vi bare nevner det, Randi.

KJEMPE: Randi Lambach Viken med den største av de mange store agurkene hun har dyrket frem i drivhuset på Skjold de siste årene.<br/> FOTO: TORGEIR HÅGØY, FANAPOSTEN