– Det er godt å få en av verdens store kapasiteter på området til å sette ting på rett plass, sier Spjeldnæs, og forteller at Helge Drange både er medlem av FNs klimapanel og forskningsdirektør ved Nansensenteret.

Byparlamentarisme

Temaet er brennaktuelt, og berører stadig flere sider ved livet vårt.

– Vi vil bli nødt til å tilpasse oss i det daglige, sier Spjeldnæs.

– Både i måten vi bruker energi på og hvordan vi håndterer våre avfallsprodukter.

Torsdagen etter kommer byrådsleder Monica Mæland for å holde foredrag om byparlamentarismen i Bergen. Styreformen ble innført i Bergen for åtte år siden, og fungerer ved at flertallet i bystyret velger et byråd. Oslo og Bergen er de eneste byene i Norge som har innført modellen.

– Når byrådet har parlamentarisk flertall, trenger man ikke ta hensyn til opposisjonen, sier Spjeldnæs.

Bondevik I og II

– Er det uheldig for demokratiet?

– Nei, nei. Men det kan føles slik for opposisjonen. Mindretallsregjeringene til Kjell Magne Bondevik opplevde jo det motsatte – at de ikke fikk anledning til å lage en egen politikk. Det er ikke uten grunn at valgforsker Frank Aarebrot brukte ordet forretningsministerium om dem.

Spjeldnæs lover to foredrag med god kvalitet, og avslutter med å minne alle interesserte om at de denne gangen holdes i Eidsvåg kulturhus.

– Oppussingen av Kulturhuset på Åsane senter skulle vært ferdig til kulturfestivalen i fjor. Nå håper vi at lokalene står ferdige før årets festival.

Eidsvåg kulturhus torsdag 28. august kl. 18.30 (Helge Drange) og torsdag 4. september kl. 18.30 (Monica Mæland).

Besøk Åsane Tidende.

Les flere nyheter på våre lokalsider.

SJAKKSPILLER: - Vi leverer svært mye program til årets Kulturfestival, sier Jan Spjeldnæs, som slapper av med et parti sjakk innimellom alt planleggingsarbeidet - mens en liten rød buddhafigur står ved siden av og passer på.
Magne Fonn Hafskor