ANNE-GRETHE DAHL

Vi skriver september. Første september. Årets første høstdag i årets første høstmåned. På tide å pakke ned kortikken og badikken og fiske frem pampusene og ullteppet fra sommerdvalen.

Vi kjenner det på gikten. Kveldene blir mørkere og kaldere for hver dag som går. For ikke å snakke om nettene. Du har kanskje begynt å lukke vinduene hjemme, du og? Satt på ovnen også, sier du?

Bare 115 dager igjen til jul. Kakemendene står allerede i stram givakt og venter på butikkhylleplass. Og i går fortalte en kollega oss gledestrålende at hun omtrent var ferdig med årets julepresanger. Hørt på makan!

På Torget bugner det av høst i alle regnbuens farger. Tyttebær og plommer og norske epler og Keiserinne-pærer. Noen multer her og der. Lokaldyrkede gresskar. Hjemmestrikkete selbuvotter og tovete ullhuer.

Hos Wallendahl selger de ved-sagebukker og kompostkverner som hakka møkk. Og løvoppsamlerne de fikk inn hin dagen, forsvant ifølge ekspeditør Åge Bakken på én dag.

Hos Saker og Ting i Marken har Grete Kjelstrup Olsen fått inn årets høstnytt. Varmende boblejakker og boblekåper side om side med strikkejakker og ullskjerf.

— Ja, var det ikke litt kulsent i dag, da? spør hun smilende og trekker skuldrene opp til ørene.

Jo, høsten er nok ubønnhørlig over oss. Enten vi liker det eller ei. Riktignok fremdeles usynlig for mange. Men den er her. I rødt og brunt og oransje og gult. Litt her og litt der. Bare se, så finner du den.

Og før vi vet ordet av det er det jul ...

HØSTNYTT: Grete Kjelstrup Olsen hos Saker og Ting i Marken frister butikkens forbipasserende med lune bobleplagg.<p/>FOTO: ARNE NILSEN
VARM OG BLID: Finske Pirjo Hannele Syrjänen er født i Nokia i Finland, men flyttet til Finnmark i 1973, der hun i ti år jobbet som gruvearbeider i Kirkenes. Da skiftet hun ut Kirkenes med Bergen og hjelmen med hjemmestrikkete, tovete huer. - Høsten er en herlig årstid. En fin tid for alle kreasjonene mine, sprudler hun.<p/>FOTO: ARNE NILSEN