Samtidig følger båtforeningene ekstra nøye med for å kunne bidra til gjenfinning. Tollvesenet kommer også til å lete etter båter der eierne kan ha unndratt seg avgifter.

Aksjonen er et samarbeid mellom Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), politiet, tollvesenet, båtforeninger og båtorganisasjoner.

-Høsten er høysesong for båttyver. Båteierne tar da gjerne båtene sine opp på land, det er mørkere og det er ikke så mye folk på havnene. Noen båter står også på henger nærmest klare til å transporteres av de kriminelle, sier kommunikasjonsrådgiver i FNO Stine Neverdal til NTB.

Motorer ettertraktet

Når flere båter blir stjålet samtidig, fraktes de ikke alltid til sjøs.

— Erfaringene de siste årene er at svært mange båter og motorer transporteres på veiene etter tyveriet. Det er viktig å sikre båt og motor med en gang båten tas opp, sier Neverdal.

Mange av tyvene konsentrerer seg bare om båtmotorene. I fjor ble nesten 1.800 båtmotorer meldt stjålet til politiet. Noen av disse motorene er verdt flere hundre tusen kroner. De koster ofte nesten like mye som selve båten.

— Det ser ut til at øde havner og marinaer er mer utsatt for de virkelig store organiserte tyveriene, der dyre båter og motorer forsvinner, forteller Neverdal.

100 millioner

I 2009 betalte forsikringsselskapene ut 100 millioner kroner i erstatninger etter stjålne båter, båtmotorer og annet utstyr. Forsikringsselskapene registrerte 2.422 tyveri av eller fra båt i fjor. Politiet tror mye av tyveriene begås av organiserte kriminelle, mange fra Øst-Europa.

Foto: Privat