Prisen for behandling på Bergensklinikkene og andre institusjoner med offentlig støtte som gir behandling for rusmisbruk, er 12.000 kroner i måneden. Sosialkontorene betaler vel 390 kroner døgnet for klienter på behandlingssenter.

Det vil si at Bergen kommune bruker det samme på å huse folk på hospits, der rusmisbruket ofte forverres, som det koster å la en rusmisbruker forsøke å bli kvitt rusproblemet.

— Jeg forstår at dette kan høres rart ut, men det vil alltid være folk som ikke er på behandling. Noen venter, andre er nettopp kommet ut, enkelte er ikke motivert for behandling. Vi innser at de private hospitsene er dyre og dårlige, men vi kan ikke sette folk på gaten, sier fungerende byrådsleder Trond Tystad.

Rusbehandling er dessuten fylkeskommunens ansvar, så det er ikke kommunen som vurderer hvor mange behandlingsplasser det er behov for til enhver tid. Men ventetiden har lenge vært på flere måneder for folk som trenger og ønsker behandling.

- Kan ikke skylde på fylket

— Jeg tror faktisk ikke det er så ille med omfanget av behandlingsplasser. Problemet er forebygging og ettervern i forhold til rusavhengighet, som er kommunens ansvar. Det er vi som skal jobbe med å hindre at folk blir narkomane, og det er vi som skal sørge for at de ikke faller utpå igjen etter behandling. Det er vi som ikke har gjort jobben godt nok, sier Tystad.

Han innser at miljøet i hospitsene både tiltrekker nye brukere og gjør det vanskelig for narkomane å bli reine.

— Det kan fremstå som om dere har bestemt dere for å bruke 12.000-13.000 kroner per måned på narkomane, uansett hva pengene går til?

— Nei, vi vet at det er sløseri å bruke så mye penger på et bomiljø som ikke er bra, men vi har ikke hatt noe alternativ til hospitsene. Situasjonen er fremdeles den at flere trenger et sted å bo for natten i en krisesituasjon, sier Tystad.

— Er det altså tilfeldig at kommunen er villig til å betale det samme for hospits som for en behandlingsplass?

— Ja, det tror jeg er tilfeldig, sier Tystad.

Ville sendt alle på behandling

Helsebyråd Helen Nordeide Fløisand minner om at fylkeskommunene gir behandlingsinstitusjonene økonomisk støtte, og at den totale prisen for samfunnet for en behandlingsplass derfor blir høyere.

— Derfor er det ikke naturlig å gjøre en slik sammenligning, selv om prisen for kommunen blir den samme. Men hadde det vært nok plasser, så hadde vi selvfølgelig sendt alle til behandling, sier Fløisand.