Kongen syntes det var så interessant å høre historien, at han ba dem om å bli litt til da det tilmålte kvarteret var over. Etter en halvtime ble han dessverre nødt til å bryte, programmet hans for resten av dagen tillot ikke mer.

Vi kan forstå at han ville høre mer, for det er et imponerende dokumentasjonsarbeid som er gjort så langt, men det kommer mer.

Det har vært skrevet tusenvis av bøker om annen verdenskrig, men bare bruddstykker om flyktningearbeidet som foregikk i Nordhordland. Denne innsatsen reddet livet til mange som var på rømmen fra Gestapo. De fleste av hjelperne fikk aldri noen takk eller anerkjennelse for det farlige arbeidet de gjorde den gang, ofte ble de møtt med mistro, og kanskje en del misunnelse. Resultatet var at de fleste tiet om innsatsen, og den gikk over i glemselen.

«Vestaver» forteller historien og viser oss noen av dem som deltok, slik er den en verdig takk for innsatsen. Men det kommer mer. Det er tatt opp vel 40 timer med råfilm, både av motstandsfolk her hjemme og dem som tjenestegjorde ute, fellesnevneren er at de alle har en historie å fortelle som hittil har vært mer eller mindre ukjent. Foreløpig har dette gitt materiale til en halvtimes redigert videofilm. Men så er det også en makeløst flott og profesjonelt laget film, en dokumentar, supplert med historiske opptak.

Ikke gratis

Men arbeidet koster penger, mange penger. Eneste muligheten de fire har til å dekke utgiftene er ved salg av videoutgaven. Så langt har arbeidet deres kostet 240.000 kroner pluss moms.

Hver videokassett selger de for 250 kroner, der staten forsyner seg med 50 i moms. Så langt har de solgt omtrent 500 videokassetter, så de har en del salgsarbeid å gjøre før utgiftene er dekket inn.

Men når det er i havn setter de i gang med film nummer to og tre, som de håper skal være i salg rundt påsketider, så snart økonomien tillater det. Den første filmen blir solgt fra sparebankfilialene i Nordhordland, men den kan også kjøpes hos Karstein Vågenes i Sandviksboder 21, like ved Kystkultursenteret.

Det er mange på Vestlandet i dag som kan takke flyktningapparatet den gangen for at foreldre eller besteforeldre overlevde, og et bidrag til dette dokumentasjonsarbeidet burde vært naturlig.

Veteranene

Ideen kom da statuen av Shetlands-Larsen ble avduket på Torgutstikkeren 8. mai 1995. Karstein Vågenes, som var tilskuer, lurte på hvorfor det bare var fokus på Shetlandsgjengen, og ikke et ord om alle hjelperne på land. Uten dem hadde det ikke vært mulig å sende ettersøkte vestover. Arbeidet deres visste han noe om, for selv hadde han kjent Hans A. Helle som var sentral i flyktningtrafikken over Radøy og Øygarden. Og Ingeborg Skagenes, en fantastisk flott kvinne som aldri skryter over innsatsen.

Han skaffet seg de beste medhjelpere, blant annet Ragnar Nøttveit på Manger som kjente mye folk i distriktet, Johannes Fosse som pådriver og ulønnet direktør for selskapet, og Egil Eikanger, pensjonert admiral, ressursperson og døråpner i forsvarskretser. Til fotoarbeidet hyret de inn fotograf Nils Arne Sæbø fra Multimedia. Og ikke minst fru Åse Vågenes som har gjort et særdeles viktig bidrag på mange måter.

Veteranene stilte opp, først litt nølende, men senere ivrige og engasjerte fortellere. Nå venter de spent og utålmodig på de neste filmene.

Tirpitz og Bergholm

Her vil vi blant andre oppleve Johannes Kalve fra Bakkasund. Han var fast mannskap hos Leif Larsen og en av hans betrodde menn. I neste videofilm vil vi oppleve Johannes fortelle om den berømte og svært vågale turen med «Arthur» da engelske miniubåtmannskaper skulle senke «Tirpitz» i Trondheimsfjorden.

I dag er alle vekke, det er bare Johannes igjen. Det er ikke vanskelig å forstå at Larsen plukket ut han som mannskap. Larsen hadde en egen evne til å samle dyktige folk rundt seg, helst karer som utfylte hverandre og som var til å stole på i de mest kritiske situasjoner.

En annen var Andreas Færøy fra Hardbakke, som også opplevde en nervepirrende situasjon sammen med Larsen da «Bergholm» ble senket av tyske fly 22. mars 1943. Denne hendelsen er med i spillefilmen «Shetlandsgjengen» som kom i 1950-årene. Unike opptak av disse to og flere andre kommer i neste videofilm.

Vi får bare håpe at disse fire karene en dag vil gi ut det komplette materialet på DVD, både ferdig redigerte filmer og råmaterialet. Vi kan nesten garantere at dette vil bli samleobjekt som alle vestlendinger burde ha i hyllen sin. For det er ikke bare nordhordlandsbygdene det dreier seg om, men hele kystfolkets innsats som blir lagt på bånd.

FIRERBANDEN. Ragnar Nøttveit, Karstein Vågenes, Egil Eikanger og Johannes Fosse har vært hos kongen. Med seg hadde de et eksemplar av «Vestaver».

FOTO: ØYVIND ASK