• Første ropet lød som et måkeskrik. Så kom tydelige skrik og lyden av et menneske som får munnen fylt med vann, forteller Eddy Vabø og Per Wøbbekind, som reddet en kvinne fra å drukne i Austevoll i går.

Kvinnen ble fraktet med luftambulansen til Haukeland sykehus. Hun pådrog seg lettere skader etter dykkerulykken.

Livløs i vannet

Ulykken skjedde rundt klokken 15 i går. Den 41-årige kvinnen var sammen med en jevnaldrende mann på tur til Austevoll, blant annet for å lære å dykke. Hun hadde på seg dykkerutstyr, og de to var på grunt vann og i vannoverflaten da kvinnen plutselig fikk problemer.

Fortsatt preget av dagens dramatiske redningsaksjon, sitter livredderne fra Horgo og oppsummerer de sterke inntrykkene. Bare noen timer tidligere sto Eddy Vabø og Per Wøbbekind bøyd over den livløse kvinnen i den iskalde sjøen ute i Horgovågen, vest for Bakkasund i Austevoll.

— At det endte godt, skyldes en serie heldige omstendigheter, konkluderer Brith Vabø, som fulgte det hele fra familiens fritidsbåt. Regnet hadde satt inn og gjort det fristende å trekke innomhus, da det første ropet lød ute fra bukten.

Tilfeldigvis sto Eddy Vabø og Per Wøbbekind utendørs akkurat da og balte med et gjenstridig båtbatteri. Innendørs, med døren lukket og musikk på, ville ingen hørt de fortvilte skrikene.

— Vi kastet oss i lettbåtene. 10 sekunder etter var vi der ute. Det var i grevens tid. Da vi fikk befridd kvinnen fra dykkerutstyret og heist henne opp i båten, var hun allerede tilsynelatende livløs og gråblå, forteller Wøbbekind.

Tilfeldigvis kurs

Tilfeldigvis hadde han to uker tidligere tatt et seilerkurs i livredning og følte seg trygg på gjenopplivningsteknikk. Wøbbekind tok hjertemassasje, Vabø ga henne luft. Med tre mennesker i en liten lettbåt, var det langt fra enkelt å få til.

Gjenopplivingen virket. Etter tre sekvenser, pustet hun selv.

Også mannen hun dykket sammen med, ble befridd for dykkerutstyr og heist om bord i en lettbåt. Han hadde holdt den livløse kvinnens hode over vannet til hjelperne kom.

Varslet Bergen Radio

I mellomtiden hadde Brith Vabø varslet Bergen radio via VHF og fikk tilkalt Luftambulansen som landet på Horgo 20 minutter seinere. Da var kvinnen fraktet inn på en sandstrand og var langt på vei kommet til hektene igjen.

— Det var en spesiell opplevelse, innrømmer Per Wøbbekind, som denne dagen fikk en kraftig påminning om hvor viktig der er å kunne livredding.

Brith Vabø mener flere småbåteiere burde gjøre som dem og sørge for å ha VHF-radio. På Horgo er det ingen mobildekning. Uten VHF-forbindelsen med Bergen Radio hadde det vært vanskelig å tilkalle hjelp så raskt, sier hun.

Og lokalkunnskapen som folkene ved Bergen Radio har er uvurderlig, sier Wøbbestad som stiller seg uforstående til dem som vil nedlegge denne båttrafikkens livbøye.

Så feirer de to bergensfamiliene dagens heltedåd med ankerdram og selvfisket torsk.

- Fikk panikk

— Av en eller annen grunn har kvinnen svelget mye vann og fått panikk. Da båt kom til var hun bevisstløs, sier lensmann i Austevoll, Per Nordstrand.

— Det så forholdsvis dramatisk ut for kvinnen, og det var veldig dramatisk for de andre som opplevde det, sier lensmannen.

FOTO: KRISTIAN JACOBSEN