Venninnene Turid Aardal og Solveig Straume stoppet opp da Hørselshemmedes Landsforbund tilbød gratis hørselstest på Torgallmenningen i Bergen torsdag.

Etter en tur i hørselboksen får 84-åringen en grundig gjennomgang og råd om å gå til fastlege av likemann Artur Kluvset. Han er kommet fra Møre og Romsdal for å hjelpe til.

«Har merket det»

— Det er ikke alt man trenger å høre, ler Solveig før hun blir mer alvorlig:

— Da var det ikke bortkastet. Jeg har merket det. Det har vært mange situasjoner, blant annet når venninnegjengen sitter sammen.

Det er ifølge generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund, Anders Hegre, et av de typiske tegnene.

S og F er gjerne de to første bokstavene du blander sammen. Anders Hegre

— Mange har problemer med å høre når man er på steder med mye bakgrunnsstøy, som for eksempel når mange som står og snakker sammen. En annen indikasjon er hvis du ikke hører forskjell på S og F. Det er gjerne de to første bokstavene du blander sammen når hørselen blir dårligere, sier Hegre.

10 år yngre Turid Aardal besto testen med glans. Hun ligger godt over normalen for sin alder, og Kluvset sier at han aldri hadde sett noen med «to ører som er så lik i hørsel».

Det gode liv

Den spreke pensjonisten, som har sommerjobb som hjelpepleier på Betanien innimellom golf, dans og badminton, smilte hele tiden under testen.

— Så bra da! Jeg føler at jeg får med meg tingene, så jeg trodde ikke at det skulle bli være så ille. Dette er det gode liv, så få lov til å være pensjonist og være frisk, sier hun.

Hun hadde også vært hos tannlegen tidligere på dagen, og selvsagt - null hull.

Turid hadde også lurt med ektemannen Rolf Aardal.

ADVARER: Generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund, Anders Hegre
HLF

— Jeg har en mistanke om han hører litt dårligere enn meg. Men kanskje han bare hører det han vil høre, ler hun.

Da Rolf var ferdig, ville ikke han helt fortelle hvordan det gikk. Men han føler at hørselen er utsatt etter et langt liv som kantor i Laksevåg kirke.

— Ja, jeg kan ta med meg lappen til fastlegen, sa han kryptisk.

Lang venteliste

Da bt.no var innom høreboksen på Torgallmenningen, hadde allerede 42 skrevet seg på venteliste.

— Vi har testet rundt 1500 personer i 30 byer, sier generalsekretær Anders Hegre i HLF.

Som med Turid og Solveig får noen en positiv overraskelse, mens andre får bekreftet mistanken.

De som får beskjed om at de kanskje trenger høreapparat, kan ta med testen til fastlegen, som i sin tur kan henvise til hørselssentralene.

700.000 hører dårlig

HLF har 54.000 medlemmer, men eksperter har anslått at 14,5 prosent av befolkningen har betydelig nedsatt hørsel (minst 30 decibel).

Innen 2020 kan så mange som en million nordmenn være hørselshemmet, ifølge forbundet.

Siden aldersbetinget hørselstap er den vanligste årsaken, noe som betyr at hørselen gradvis svekkes, er det mange som går rundt uten å vite hvor dårlig de faktisk hører.

Hegre sier at industriarbeidere, lærere, barnehageansatte og folk som liker å gå på jakt er særlige risikogrupper.

— Det siste ser vi godt på audiogrammene på villmarksmessen, sier Hegre.

— Hvis du har Iphone på full pinne og går på masse konserter, da er du selvsagt også i risikosonen, sier generalsekretæren.

Tre tips

Han har tre tips til ungdom som ikke ødelegge ørene:

  • Ikke stå for nær høyttalere
  • Bruke ørepropper
  • Ta pause fra musikken - Men ungdommer tar vel ikke på seg ørepropper på konsert?

— Jo, faktisk. Jeg tror du har for lave tanker om dem. Vi delte ut spesiallagede ørepropper på Norwegian Wood, og da var det mange som brukte dem. Folk blir flinkere og flinkere til å bruke propper, men vi må hele tiden minne på at det er viktig å beskytte hørselen, sier Hegre.

Ungdomsavdelingen delte ut propper under Bergenfest nylig og er på plass igjen på Koengen senere i sommer.

Verdenskongress i Bergen

Høretesten fortsetter fredag og lørdag, og er blitt en så stor suksess at forbundet lover å komme tilbake.

— Ja, minst en gang i året, sier Anders Hegre.

Hørselshemmedes Landsforbund har landsmøte i Bergen i helgen. Det har også pågått en verdenskongress for hørselshemmede i Grieghallen med 400 deltakere fra 40 nasjoner. Den avsluttes torsdag kveld.

Dette er første gang kongressen arrangeres i Norge, og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen åpnet kongressen mandag med å si at kommunene har for lite kompetanse om hørselshemmede. Hun mener samhandlingsreformen skal bedre på den situasjonen.

I BOKSEN: Turid Aardal blir testet av Lorens Peter Aarnes. Hørselshemmedes Landsforbund har sjekket hørselen til 1500 personer i 30 byer. Fra torsdag til lørdag har bergenserne sjansen.
OLE VALAKER