På spørsmål om det er greit å plusse på litt ekstra på skademeldinger til forsikringsselskaper, mener 17 prosent i dette fylket at det er forståelig eller ikke betyr noe.

Det er en nedgang fra 18 prosent i fjor.

Svarene fra de andre Vestlandsfylkene er verre:

  • Sogn og Fjordane: 24 prosent (+6 fra året før)
  • Møre og Romsdal: 28 prosent (+13 fra året før)
  • Rogaland: 18 prosent (+4 fra året før)

— Dårlig nytt for forsikring

— Selv om utviklingen for Hordaland er stabil, så er det et høyt tall. Det betyr jo at to av ti tar lett på svindel, sier Svein-Arne Kausland, leder for utrederavdelingen i Gjensidige.

Han har ingen forklaring på hvorfor folk som bor i Hordaland tilsynelatende er ærligere enn resten av vestlendingene.

Undersøkelsen viser også at de unge er de som tar lettest på forsikringssvindel. Tenåringer har mest forståelse for denne typen lovbrudd, mens folk i 20-årene kommer på plassen etter. Hele 47 prosent, altså nesten halvparten, av alle under 30 år på landsbasis aksepterer svindel.

— Forskjellen mellom unge og de andre gruppene er overraskende stor. Det er dårlig nytt for forsikringsselskapene og de ærlige kundene.

- Stjeler fra sine venner

Ifølge Kausland viser dette at bransjen ikke har nådd ut med budskapet om at det er fellesskapet som rammes.

— De som svindler med forsikring forstår kanskje ikke at det er naboen, venner og slektninger de stjeler fra.

Ifølge anslag fra forsikringsbransjen koster svindel hver enkelt husstand rundt 1500 kroner i året i form av høyere premier.

Trenden er dramatisk at den bør skape bekymring, mener konsernsjef i Gjensidige, Helge Leiro Baastad.

— Tenåringene skal om få år forsikre både bil og egen eiendom, og de skal ut i arbeidslivet. Undersøkelsen er et varsel om at svindelen vil øke kraftig i omfang uten effektive mottiltak fra samfunnets side, sa han til Aftenposten tidligere i uken.