Dagene etter valget er preget av hektisk politisk møtevirksomhet i de fleste kommuner. Kun i svært få kommuner har ett parti flertall alene, og da må det forhandles med koalisjonspartnere om fordeling av verv og samarbeid i kommunestyret.

BTs gjennomgang viser at ordførerspørsmålet nå er avklart i minst 26 av de 33 kommunene i Hordaland. I de siste syv pågår det fortsatt forhandlinger.

Se ordførerkabalen her

Parti for parti

Fordelt på de ulike partiene var situasjonen slik lørdag kveld:

Høyre har sikret seg åtte ordførere (Sveio, Stord, Fitjar, Kvinnherad, Sund, Fjell, Masfjorden og Meland) og er med i forhandlingene om å få fem til (Bergen, Askøy, Granvin, Kvam, Osterøy).

Arbeiderpartiet har sikret syv ordførere (Bømlo, Tysnes. Voss, Øygarden, Vaksdal, Austrheim og Fedje) og kjemper om ytterligere tre kommuner (Odda, Osterøy og Kvam).

Senterpartiet har fem ordførere (Etne, Fusa, Jondal, Ullensvang og Radøy), og er med i kampen om tre til (Kvam, Eidfjord, Granvin).

Kristelig Folkeparti har ordfører i Lindås og Samnanger, og er med i forhandlingene i Bergen, Eidfjord og Osterøy.

Fremskrittspartiet har sikret Os og Austevoll, og er med i forhandlinger i Bergen, Askøy og Osterøy.

Venstre har ingen sikre ordførere, men håper på nabokommunene Granvin og Ulvik.

Vekst for Høyre

Så langt har Høyre fått ordføreren i to nye kommuner (Sveio og Fitjar). Samtidig har partiet måtte se ordførervervet i Bømlo forsvinne etter at Ap og Frp inngikk en allianse som sikrer Odd Harald Hovland (Ap) stillingen. Hovland er til daglig lensmann i Stord, men blir altså nå ordfører i nabokommunen. Dermed må Inge Kallevåg (H) se seg om etter annet arbeid etter 12 sammenhengende år i ordførerseter.

Ordførerveksten til Høyre kan imidlertid bli enda større. Siv Høgtun er favoritt til å bli ny ordfører i Askøy, mens Høyre i Bergen har krevd å få Trude Drevland som ordfører i vestlandshovedstaden.

— Vi har ventet litt med forhandlingene, men har bestemt oss for å møtes på mandag, sier Askøy Høyres ordførerkandidat Siv Høgtun.

Hun ønsker ikke å kommentere hvilke forventninger hun har til utfallet. Høyre var valgets store vinner i Askøy, med en fremgang på 11,5 prosentpoeng. Det ga seks nye mandater. På grunn av Frps tilbakegang, har de to partiene ikke lenger rent flertall. Det betyr at Høyre også må vende seg til KrF eller Venstre. Demokratenes to mandater kan også komme på vippen dersom sentrumspartiene går til Ap i stedet for.

Ap på stedet hvil

Høyre har også en reell mulighet til å få ordføreren både i Kvam og Granvin, der alt fortsatt er uavklart. Med maks uttelling kan dermed Høyre sitte med 12 ordførere i fylket om kort tid.

I tillegg har Høyre sikret seg byrådslederen i Bergen og det gjeveste vervet av alle – fylkesordføreren, som blir Tom-Christer Nilsen. Avtalen med Frp og Venstre er slik at Høyre faktisk kan sikre seg fylkesvaraordføreren også.

Liv Kari Eskeland er ordfører i Stord kommune, men også leder i Hordaland Høyre. Hun er storfornøyd både med valgresultatet og uttellingen i ordførerforhandlingene så langt.

— Vi hadde store ambisjoner og høye mål. De ser ut til å bli innfridd, og det er jeg veldig godt fornøyd med. Vi konstituerte den nye fylkestingsgruppen lørdag, og der var det veldig mange fornøyde fjes, sier Eskeland.

Hun har likevel én skuffelse å trekke frem.

— I Bømlo skulle vi veldig gjerne ha hatt ordføreren. Der har det foregått mye rart og skjedd avtalebrudd. Jeg forstår at velgerne blir litt frustrerte, når valgresultatet får slike utslag, sier hun.

Ap står så langt på stedet hvil når det gjelder ordførere. Partiet får nye ordførerverv i Bømlo og Tysnes, men taper i Sveio og Kvinnherad. Frp kan miste Bergen og Askøy, mens KrF så langt har mistet to ordførere. Alle Sps fem ordførere har fått gjenvalg.

Si din mening i kommentarfeltet under!