Forventningene står i taket i norske rådhus, helseforetak og fylkeshus foran regjeringens fremleggelse av krisepakken mandag.

Regjeringen har invitert alle til å sende inn sine ønskelister i forkant, med prosjekter som er gryteklare og kan settes i gang på kort varsel. Nå går landets ordførere og byråkrater rundt som spente barn på lille julaften.

— Håper de slår til

— Vi er grådig spente på hva som kommer mandag. Jeg håper de slår skikkelig til, så vi får litt svung på sakene her, sier fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg (KrF).

Hun medgir likevel at forventningene nok er spent litt for høyt mange steder. BTs rundspørring viser at de største aktørene i Hordaland har sendt fyldige ønskelister:

- Kan takke seg selv

Totalt utgjør prosjektene nesten 5,2 milliarder kroner bare i Hordaland. Med fullt gjennomslag vil det gi over 11.000 krisekroner per innbygger i fylket. I tillegg har alle andre kommuner i fylket sendt inn sine lister.

— Regjeringen har seg selv å takke for at forventningene er blitt så store, når de har invitert alle til å sende inn ønskelister. Jeg tror mange vil bli skuffet. Vi kan ikke vente å få gjennomført alt som er sendt inn, sier Selsvold Nyborg.

Hun håper likevel på en solid pott, og håper at det blir opp til lokalpolitikerne å prioritere hva pengene skal brukes til.

Skrur ned forventningene

Parlamentarisk leder i Sp, Rune Skjælaaen, har sittet tett på arbeidet med regjeringens krisepakke og kjenner rammene for det som skal presenteres på mandag.

— Jeg er opptatt av å skru forventningene ned, sier han.

— Alle fylker og alle kommuner vil dra nytte av tiltakspakken, men å tenke seg at en automatisk skal få løst alle oppgaver som står på en eller annen ønskeliste, det vil ikke bli innfridd.

Den kommunale ønskelisten fra Bergen på 1,3 milliarder blir ikke innfridd.

— Det er et svært høyt tall, sier Skjælaaen.

— Hva hvis vi sier 1,3 milliarder for Hordaland totalt?

— Det vil jeg ikke si noe om, sier Skjælaaen.

Han mener regjeringens neste tiltakspakke overfor bankene og finansnæringen er enda viktigere enn den offentlige pakken på mandag.

- Løser ikke alt

Stortingsrepresentant Per Rune Henriksen (Ap) understreker at krisepakken først og fremst skal sikre sysselsettingen.

— Jeg ser at enkelte har skrudd forventningene skyhøyt, og at mange mener at mandagens pakke skal løse alt som er av problemer, sier Henriksen.

— Jeg tror det er urealistisk å få midler til alt på listen. 1,3 milliarder er nok for mye å håpe på, sier finansbyråd i Bergen, Christine B. Meyer (H).

— Men det er vanskelig å vite hva som kommer, Det har kommet ulike signaler fra regjeringen. Alt fra seks til 20-30 milliarder.

— Vi kan forvente cirka fem prosent av totalen, sier Meyer.

Men hun tar gjerne mer. I Bergen tar de det de får.

— Det er klart vi gjør. Det skal ikke mangle på initiativ fra oss.

Hvor mye kan Hordaland regne med fra regjeringen? Og hvordan bør pengene brukes? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Helse Bergen ønsker seg 268,2 millioner - mesteparten til opprusting av bygningsmassen.
Sunde, Helge
50-110 MILL.: Rassikring og utbedring av veien mellom Brimnes og Bu er i full gang. ARKIVFOTO: ARNE HOFSETH
100 MILL.: Oppussing av Damsgård skole vil koste 100 millioner kroner. ARKIVFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN
80 MILL.: Høgskolen i Bergen vil ha startbevilling på sitt prosjekt til totalt 1,6 milliarder kroner. ILLUSTRASJON: HLM ARKITEKTUR