• Han var iskald og uanfektet, sier redningsmann Pål Nesfossen (42).

Mandag kveld forhandlet redningsmann Pål Nesfossen med den trippeldrapssiktede 30-åringen i Årdal for å redde mulig overlevende.

— Det er en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme, sier han.

Nesfossen trodde han rykket ut til en bussulykke på Filefjell. Underveis skjønte de at det var ved Holsbruvannet i Årdal. De fikk også melding om at det var en på åstedet som viftet med en kniv.

De flydde så lang de kunne og parkerte ved veien før han og legen fra Norsk Luftambulanse ble plukket opp av en annen ambulanse og kjørte frem mot bussen.

Knuste døren

— Hadde vi visst det vi vet i dag hadde vi nok holdt avstand til politiet kom. Men visste ikke hva som møtte oss. For min del ville det vært helt unaturlig å trekke oss tilbake og løpe bort, slik at situasjonen kunne ha kommet enda mer ut av kontroll. Vi handlet slik vi måtte, sier Nesfossen.

Da redningsmannen fra Norsk Luftambulanse kom til stedet var brannvesenet allerede på plass. De fikk klar melding fra politiet om at de ikke måtte gå inn i bussen.

— Brannvesenet hadde kontroll på gjerningsmannen bak i bussen. Vi så at han gikk rundt med kniv.

Nesfossen fikk øye på sjåføren som lå på gulvet foran i bussen. Luftambulanselegen fikk da knust døren.

— Vi skjønte raskt at vi ikke kunne gjøre noe for ham.

Håpte på overlevende

Etter hvert gikk det også opp for redningsmannskapene at det befant seg flere personer inne i bussen. Da politiet ikke dukket opp tok Nesfossen rollen som forhandler. De håpet fortsatt at de andre inne i bussen var i live. Samtalen med gjerningsmannen foregikk på engelsk.

— Han sa at han ville legge fra seg kniven, men gjorde det ikke da, sier Nesfossen.

Det var da klart at det var minst en halvtime til politiet kunne være på åstedet.

— Jeg forsøkte å snakke rolig med gjerningsmannen og få ham til å komme ut av bussen uten våpen. Han virket iskald. Når du så ham i øynene var det ingen emosjoner. Han virket helt uanfektet av det han hadde gjort, sier redningsmannen.

Den siktede gikk frem og tilbake, byttet sete og spurte etter politiet. Forhandlingene pågikk i over 30 minutter før mannen kom ut. Da hadde redningsmannskapene avtalt å pågripe ham med håndmakt.

Trodde det var en soldat

— To brannmenn sto klare på hver sin side av døren da mannen kom ut av bussen. Hvis han hadde kniven med seg skulle de uskadeliggjøre ham umiddelbart ved hjelp av utstyret de hadde med seg.

— Jeg fryktet at han var en godt trent soldat. Han hadde jo gjort ting som kunne tyde på det, legger han til..

Til slutt kom redningsmannen ut av bussen. Han la fra seg kniven inne i bussen og begynte ned trappene bake i bussen.

— Først sto han oppe i trappen med kniven. Så så vi at han la den fra seg idet han kom ut, sier Nesfossen.

Nesfossen tok fart og kastet seg rundt 30-åringen som samtidig ble blendet med en lommelykt. Han ble også sprayet med et brannslukkingsapparat.

— Jeg fikk også litt pulver i øynene. Det var ubehagelig å bli blindet mens jeg hadde gjerningsmannen i armene.

- Ingen ting vi kunne gjøre

Den drapssiktede ble så tapet fast, mens Nesfossen og luftambulanselegen løp inn i bussen.

Synet som møtte ham der vil han aldri glemme. Når vi ber ham fortelle hva han så blir han stille. Detaljene vil han skåne de dreptes nærmeste for.

— Vi håpet at det skulle være levende mennesker i bussen, men så fort at det ikke var noe vi kunne gjøre for dem.

Det var et svært uvanlig oppdrag.

— Vi var klemt opp i et hjørnet og måtte gjøre oppgaver som vi ikke er trent på å gjøre, legger han til.

Tenkte på ungene

— Var du redd?

— Jeg tenkte på om jeg var det underveis, men jeg var ikke det. Men jeg var ikke spesielt høy i hatten da jeg fikk en dusj fra brannslukkingsapparatet i ansiktet og holdt gjerningsmannen mens han gjorde motstand, sier Nesfossen.

Hjemme i Bergen har han to barn på 4 og 5 år. Dem hadde han hele tiden i tankene mens han forhandlet med gjerningsmannen.

— Jeg tenkte på dem mens alt dette pågikk, hvordan det ville bli for dem hvis det gikk galt under pågripelsen. Det tror jeg alle som har barn ville gjort, sier Nesfossen.

Han har 20 års erfaring fra ambulansetjenesten. Vanligvis er han stasjonert på Norsk Luftambulanses stasjoner i Ål og Bergen. Tilfeldigvis var han på en ekstravakt på basen i Førde.

Rett etter hendelsen i Årdal ble han debrifet ved

I etterkant har han fulgt debatten om politiets lange utrykningstid.

— Det hadde ikke hatt noe annet utfall for pasientene sin del uansett. Det er ubehagelig å stå i en slik gisselsituasjone lenge, men jeg forstår at de brukte lang tid. I vårt langstrakte land kan vi ikke ha politi og helikoptre på hvert gatehjørne. De politifolkene som kom løste oppdraget til punkt og prikke. Jeg har ikke noe å utsette på det, sier Nesfossen.