• Jeg hørte rop om hjelp og handlet på instinkt, sier Øystein Aa. Nå får han heltemedalje.

Hoppet i isvann for å redde liv

— Jeg hørte rop om hjelp og handlet på instinkt, sier Øystein Aa. Nå får han heltemedalje.

— Jeg vet ikke om jeg føler meg som en helt, men jeg vet jeg reddet en mann fra å drukne. Hvis du er en helt dersom du redder et menneskeliv, så er jeg vel kanskje det, sier Øystein.

På mandag mottar han Carnegies Heltefonds medalje og diplom etter heltedåden i desember.

- Jeg har pratet med ham på telefon en gang. Han takket for at jeg reddet livet hans, og var veldig beveget av hendelsen

— Det blir kjekt, det føles ganske stort. Jeg tenker mye på hendelsen, og hadde litt mareritt en stund etter. Hvis jeg ikke hadde kommet kjørende, så kunne det jo gått gale, sier Øystein.

— Det er ikke noe sånn du bare glemmer.

Hørte rop om hjelp

Øystein var på vei fra Nordfjord til Bergen for å jobbe, en strekning han kjører ofte, da han la merke til bilspor i snøen som ledet ut i vannet i Romarheimsdalen.

— Det var litt mystisk, så jeg stoppet bilen for å sjekke. Da hørte jeg en kar som ropte om hjelp. Det var som jeg gikk på autopilot, og jeg handlet på instinkt. Det eneste jeg tenkte var at jeg måtte redde ham, så fort jeg bare kunne, forteller Øystein.

- Sitasjonen var kritisk

Han kastet seg i det iskalde vannet, og begynte å fjerne de store flakene med is som lå mellom han og mannen som kjempet for livet 4-5 meter fra land. Mens han skubbet vekk isen, ble ropene etter hjelp svakere, og mannen dukket flere ganger under overflaten og forsvant i vannet.

— Han ble svakere og svakere og situasjonen var kritisk. Det var ekkelt. Jeg visste at jeg ikke hadde noe tid å miste, sier Øystein, som da strakte hendene så langt han kunne, og fikk dratt den tyske trailersjåføren på land. Han fikk hjelp av en lastebilsjåfør til å få mannen, som da var kraftig nedkjølt, opp til veien.

Takket for livet

— Jeg pratet med ham da, og jeg har pratet med ham på telefon en gang. Han takket for at jeg reddet livet hans, og var veldig beveget av hendelsen. Det er jeg og, det er jo litt spesielt, sier Øystein.

Det er ordfører Gunnar Bakke som overleverer medaljen og diplomet på mandag.

Fondets formål er «å påskjønne heltegjerninger utført i Norge og hvor vedkommende redningsutøver frivillig og med risiko eller fare for eget liv redder andre. I særlig grad er det viktig å fremheve de lokale og uselviske helter som gode eksempler for andre, samt gi ungdommen en anti-holdning til dagens voldelige samfunn».