— Veldig gøy, syntes for eksempel fire år gamle Marthe Larsen Øyerhamn, som fikk ride en hel runde på shetlandsponnien Falina.

Marthe ville gitt skyhøye odds dersom hun hadde stilt til start bak en skikkelig racer, men i går var det ikke gevinster og tripler og målfoto det handlet om på «Parken» på Haukås i Åsane.

Derimot er alt som kan trave og gå av fylkets hesteentusiaster møtt frem med sine hestevenner, for å vise hvor mye underholdning og aktivitet det kan være i fire bein og en lang hale.

Enten rasen heter Fjordhest, Døl, Kaspisk hest, Welsh, Nordlandhest, Dartmoor eller Shetlandsponni.

Eller støtteapparatet heter Vestenfjeldske Turrytterlag, Alslaget for Nordlandshester eller Laksevåg Rideklubb. For de er her, de også. Med hengere og telt og salg av alt du trenger for å glemme at du skal rekke en viss landskamp på tv.

Sadel og sukkerspinn

— Av hester har vi med alt fra mini-Shetlandsponni til verdens største hesterase, orienterer Jorunn Alme, en av arrangementets kusker.

På indre bane på Bergen Travpark har hestefolket etablert seg med salmakerverksted, sukkerspinn, lapper og lykkehjul. Mens det borte i stallsvingen arrangeres all verdens oppvisninger, for eksempel raseparade, dressur, westernridning, presisjonskjøring, ridning i damesadel, turn på hest og sprangridning.

Og ungarsk post. Hva nå det måtte være. Vi fikk det ikke med oss.

At prisen på hesteskokasting ble satt ned fra 20 til 10 kroner allerede etter én time, kan tyde på at interessen for levende hest var større enn for kastegøyen.

Selv om premiene var laks og vinstativ.

Men at Gustur Islandshestlag tok 20 kroner for lapper med kaffe derimot, klager vi ikke et øyeblikk på. De, lappene altså, var helt i svigermorklassen. Mmmm.

I tillegg fikk vi helt gratis med oss mai-utgaven av Gustur Posten, blant annet med referat fra lagets tematur til Ulefoss og orientering om arbeidet med banen på Bontveit. Mye for pengene.

Mumle-mumle

På oppløpssiden pågår hoppeutstilling, med eksteriørbedømming i tre ringer og strenge dommere som mønstrer og sjekker at haseledd er velskapte, at piper er tørre, at kroppen er harmonisk satt sammen og at bevegelsene og steget er som det skal være.

Byredaksjonens utsendte spør en gruppe mumlende dommere om vi kan få lytte litt til mumlingen, men nei, dette er visstnok for alvorlig til å ha bladfyker innenfor hørevidde. Greit nok, det.

En hestekar ringside betror oss imidlertid at det er de middels store fjordingene som slår an for tiden.

Så kan vi i hvert fall bringe den fagligeopplysningen videre.

Om ikke annet.

Reprise i dag

Og angrer du på at du ikke fikk med deg de freske frasparkene på Travparken i går, så gjør arrangøren Hordaland Hest en reprise på det meste i dag, dessuten travløp for ponnier og galoppritt.

Og lappene til Gustur Islandshestlag smaker sikkert like bra på en søndag.

FINT DRIV: Anette</b> Haukeland fra Hylkje trimmer Shetlandsponnien sin, Dinno of Lasse, under Hestens dag på Bergen Travpark i går.
FOTO: ARNE NILSEN