Det er slutt på at politiet opptrer som hundefangere. Nå er det Fant Omplassering som tar seg av løshundene, og prøver å finne et nytt hjem til dem.

— Vi har det siste året dessverre registrert en dramatisk oppgang i antall løshunder. Dette er primært hunder som blir forlatt av eierne. Særlig rundt ferier og høytider er tallet høyt, sier Halvorsen, en av de frivillige ved omplasseringssenteret på Nesttun.

Løshunder klarer seg ikke særlig lenge på egen hånd på denne tiden av året.

 • Kulden er problematisk. De finner verken mat eller drikke. Noen få døgn ute kan være nok til å ta livet av dem, sier Halvorsen.

Tre herreløse

Da Bergens Tidende var på besøk tidligere i uken, ventet tre herreløse hunder på nye eiere. På det meste kan det være opp mot ti.

 • Denne puddel blandingshunden ble funnet i nærheten av Fana kirke for en drøy måned siden, sier Olav Bakken, en annen av de frivillige ved mottaket.

Den sjokoladebrune hunden, som de ansatte har kalt Curly, snuser tillitsfullt på buksebena våre.

Vil ha små hunder

 • Det er helst små hunder folk vil ha når de spør oss hvilke hunder vi har til omplassering, sier Aslaug Kjerrgård, daglig leder ved Fant Omplassering.
 • Aller helst vil de ha små veskehunder. Det er mer tidkrevende for oss å finne nye hjem til større hunder, supplerer Dorothea Halvorsen.

På sofaen ligger 15 måneder gamle Tara med en svær «lampeskjerm» rundt halsen.

 • Hun har nylig vært gjennom to øyeoperasjoner. Vi må hindre at hun klør seg, sier Dorothea Halvorsen, og understreker at skjermen langt fra skyldes at hunden er mannevond.

— Nei, hun er snill som dagen er lang, og også veldig kjærlig, sier hun.

Tara er en blanding av to mastiffraser, og er kommet til Fant fordi de tidligere eierne ikke lenger kunne ha henne.

 • Vanligvis tar vi ikke imot slike hunder. I slike tilfeller anbefaler vi folk å sette inn en annonse i avisen, sier Aslaug Kjerrgård.

Ute i luftegården bjeffer den tredje herreløse, blandingstispen Fia.

 • Det er mer lyd enn vond vilje i henne, sier Dorothea Halvorsen om den store hunden som ble funnet i Bjørgeveien i begynnelsen av november.

Ikke alle får hund

Selv om folk tar kontakt med Fant og ønsker seg en hund, er det ikke gitt at de kan ta med seg en firbent venn ut av senteret.

 • Vi foretar først en vurdering av om de er skikket til å ha hund. Det følger forpliktelser og et stort ansvar med å bli hundeeier, poengterer den daglige lederen.

Fant tar seg ikke bare av løshunder.

 • Vi tar også imot hunder Dyrevernnemnda og politiet kommer med. Dette er hunder som av ulike grunner er tatt fra eierne, sier Kjerrgård.

Merk dem med nummer

De frivillige ved senteret mener antall løshunder vil gå ned hvis eierne er flinkere med å merke kjæledyrene.

 • Det er ikke til å unngå at hunder stikker av hjemmefra eller roter seg bort på tur. Chipmerking er å anbefale, men det hjelper også om det finnes navn og telefonnummer i halsbåndet, sier Dorothea Halvorsen.

Heldigvis klarer Fant stort sett å finne nye hjem til hunder som ingen gjør krav på.

 • Men vi kunne selvsagt ha ønsket oss flere interesserte, sier de frivillige som arbeider ved senteret.