Slik kan det gå når du drar på ferie og forlater syv høner og en hane i det du tror er en sikker hønsegård ved skogen innerst på Hordnes!

Om det var en mårkatt, en mink, en ilder eller kanskje en gaupe (!) som var på ferde fredag kveld, det er noe uklart. En nabo sier han har sett en mår i området. Han hørte et fryktelig leven.

Den ferierende og derfor bortreiste eieren, Raymond Engelsen, tror det var minken. Han varsler krig mot udyret så snart han er tilbake.

Livet i hønsegården var idyllisk da den gode nabo Hilde Brandt Røssevold slapp hønene ut klokken halv fire fredag ettermiddag. Da hun kom tilbake noen timer senene for å hente fuglene inn for natten, møtte hun en slagmark.

Politimann med øks

— Det så ikke ut. To høner var døde, to var halvdøde. Jeg tenkte først jeg måtte få en av bøndene i nabolaget til å hjelpe meg med avlivingen, men de var ikke hjemme. En annen nabo er politi, han kom med øks og gjorde kort prosess, forteller den uheldige hønsepasseren.

Hele nabolaget var der. Oppstandelsen var stor. På et tidspunkt fredag kveld var det fjorten ubesvarte anrop på mobiltelefonen til familien Engelsen. Alle ville varsle de ferierende hønseeierne om det fryktelige som hadde skjedd.

— Det er kjempetrist. I fjor var reven på ferde, han tok med seg hele flokken, tre høner og en hane. Nå var jeg overbevist om at hønsegården var sikker, at det var umulig for inntrengere å komme seg inn, sier Engelsen, som tar seg av hønene sammen med sine barn. Konen, som jobber i Bergens Tidende, understreker at hun kun er involvert i prosjektet ved at hun spiser eggene fra familiens hønsegård.

Fine rasehøner

Før de dro på ferie, hadde de syv høner og en hane. Syv store, fine rasehøner av typen Fawerolles. Når familien kommer tilbake, finner de bare hanefar og tre høner i uthuset. Fuglene må innfinne seg med å bli frarøvet sitt frittgående utendørsliv i hagen inntil videre. Hønsepasseren tar ikke sjansen på å slippe dem ut igjen før eierne er tilbake.

— Planen var at vi skulle skaffe oss rugemaskin nå etter ferien og klekke kyllinger for salg. Nå må vi begynne nesten på nytt, sier Raymond Engelsen, som tror ungene vil protestere hvis han foreslår å lage middag av de døde hønene.

— Vi får nok høre om noen av naboene vil ha dem, sier han.

SLAKTET: Fire av sju høns ble offer for en mystisk inntrenger på Hordnes i Fana fredag ettermiddag. Tegning: Charlotte Helgeland