— Ouæææ. Eg fikk hønselort på jakken!

— Og eg på skoen! Æsj!

— Torvald, koffor skiter de hele tiden?

— Tja, de spiser jo hele tiden òg.

Sammen med lærer Torvald Hadland begynte 7. klassingene ved Skranevatnet skole på Sandsli en ny tilværelse i går. Som eggprodusenter. Det vil si, med både kaniner og høns er de vel nesten for gårdbrukere å regne.

Kaninene kom i fjor og ga inspirasjon til å fortsette den spesielle undervisningsformen, som inkluderer naturfag, samfunnsfag, heimkunnskap og forming. I år har elevene tegnet hønsehus, gravd ut tomt, bygd og malt det gule huset til de nye fjærkledde. De har hentet skjell i fjæren for å lage skjellsand og de har laget rugekasse.

Skåldete høns og andre varme dyr

Og i går var det meste endelig klart. Med kasser over hodet kommer tre jenter mot oss klare for å hente høns. På veien mot Myklestad Plantegård i Blomsterdalen forteller prosjektleder og lærer Torvald Hadland jentene om fôring og slaktemetoder.

— Først henger vi hønsene opp, og så skålder vi dem...

— Æsj. Mens de ennå er levende?

— Nei da. Ingen har vondt av å se et dyr bli slaktet, mener Torvald, som selv er odelsgutt fra Jæren.

— Jeg foreslo dette prosjektet fordi jeg merket at stadig flere elever har behov for å komme seg ut av klasserommet. Dessuten er det få som har kontakt med gårdsdyr. «Så rart, jeg visste ikke at de var varme», var en av kommentarene jeg fikk en gang. Da har vi fjernet oss ganske langt fra naturen, sier Hadland.

Levering med hane-garanti

Vi ankommer Myklestad gård der de frittgående, fjærkledde venter.

— Frittgående høns, kossen e' de?

— Og ka' e' det de spiser, egentlig? Spør sjuendeklassingene.

Gårdbruker Bodil Myklestad viser oss inn til åtte kyllinger i fjøset.

— Ååå, så søte, roper jentene.

— Er de verpeklare? spør læreren.

— Nei, de er bare tolv uker gamle. Først når de er 16-18 uker begynner de å legge egg. Det er litt tidlig å si hvilke som er høner og haner. Blir det for mange haner, får dere bare komme tilbake og bytte, sier Bodil Myklestad.

Clinton eller Bush?

Opp i kassen med kyllingene, inn i bilen og så går turen tilbake til Skranevatnet skole der flere sjuendeklassinger venter spent.

Kyllingene slippes ut av kassen og ut på høyet i det nye hønsehuset. Ivrige hender løfter opp skjelvende fjærkre.

— Denne var stor. Han skal hete Bill Clinton!

— Dette må også være en hane, han har jo begynt å få kam. Vi kaller han George Bush!

— En krigshissende hane altså...

SELVBYGD: Caroline Brudvik (foran), Karoline Søviknes (i midten) og Elisabeth Mohn med hver sin høne. Eller var det hane? Hønsehuset i bakgrunnen er tegnet og bygget av elever i 7a og 7b ved Skranevatnet skole på Sandsli
Arne Nilsen