– Maten skal være god, og det skal være rikelig av den. Det er første bud, mener de.

For når du først er hjemmefra seks måneder i året og flakker fra det ene fisket til det andre, er det viktig at du får hjemmefølelsen som bare gode måltider kan gi.

«Kroppsmasseindeks» er ikke et ord som inngår i deres daglige vokabular om bord. Men slanke holder de seg likevel.

Torsk er topp

For god mat betyr ikke nødvendigvis feit og usunn mat på fiskebåten «Einar Erlend» fra Bodø. I går var det landligge for båt og mannskap i Bergen, i dag er de forhåpentlig på Osebergfeltet i Nordsjøen og håver inn makrell. Uansett går det mye i fisk på middagsbordet.

– Når vi er på torskefiske, spiser vi gjerne fisk fem dager i uken. Torsk er populært. Er vi på seifiske, spiser vi sei, og akkurat nå er det makrellsesong, så da blir det makrell.

– Akkurat makrell kan det bli litt drøyt å servere fem dager i strekk, da er det noen som begynner å få nok. Men vi har da fryseboksen å ty til. Det er mye fisk, der også, sier Erlend Meløysund.

Han er kokk om bord og har vært det siden fiskebåten var ny for fem år siden.

– Legger litt på meg

– Og han er en flink i byssen, det kan jeg skrive under på, sier mannskap Johnny Knutsen. – Maten er god her på skuten. Jeg pleier å legge litt på meg for hver tur¿

– Gjennomsnittlig blir det nok minst tre-fire fiskemiddager i uken, og så passer vi på å spise mye grønnsaker, sier Knutsen, som ikke har sterke meninger om å nekte overvektige adgang til sjømannsyrket.

Men Erlend kokk stusser en smule over reglene. Han veier 85 kilo og har regnet ut at han ifølge standarden ligger nesten opp til grensen for å være for feit.

Og da er det kanskje noe med at kartet ikke stemmer helt godt med terrenget?

Silje Katrine Robinson