Se større grafikk

Kommunaldirektør for oppvekst, Anne Marit Presterud, bekrefter at det nå sannsynligvis er mer enn 2500 barn som venter på barnehageplass. Det betyr at køen har steget med 100 barn siden i vår.

Inn på teppet

Som om ikke dette er nok, er Bergen og de andre storbyene kalt inn på teppet til statsminister Jens Stoltenberg. Han vil ha en nærmere forklaring på hvorfor storbyene henger etter de andre kommunene med barnehageutbyggingen.

Offisiell statistikk viser at Bergen ligger på jumboplass blant storbyene når det gjelder barnehagedekning. Bare syv av ti av bergensbarna har fått plass i barnehage. Best an ligger Trondheim. Byen kan i år skryte av å ha 80 prosent dekning.

Offisielle tall for hvor mange som venter på barnehageplass i Bergen, er ikke klar før tidlig i september. I disse dager er det mange smårollinger som blir fulgt i barnehagen for første gang. Så langt kommunalavdelingen for oppvekst har fått oversikt over, er det 3100 barn som i august har fått tilbud om plass.

— Pinlig

— Situasjonen på barnehagefronten er pinlig, mener leder i oppvekstkomiteen, Oddny Miljeteig (SV).

Hun synes det er flaut at Bergen kan bli den av storbyene som senest kommer i mål med å få full barnehagedekning.

Miljeteig håper at innkallingen til Oslo vil gi byrådet et nødvendig puff slik at Bergen får opp farten i barnehageutbyggingen.

Men byrådsleder Henning Warloe (H), og oppvekstbyråd Hans-Carl Tveit (V) vil ikke la seg vippe av pinnen.

De forsikrer at innen utgangen av 2008 skal det ikke være barnehagekø i byen. Det betyr at Bergen må ferdigstille nærmere 1000 barnehageplasser i 2007 og 2008.

— Det skal vi klare så sant ikke rammebetingelsene fra staten endres, sier Tveit.

Han legger frem en statusmelding for situasjonen i september. Meldingen skal resultere i en handlingsplan som skal rulleres hvert år.

Byrådslederen viser til at byrådet allerede har varslet at de legger inn 30 millioner kroner ekstra hvert år for å forsere utbyggingen. Samtidig vil byrådet vurdere å gjøre om skoler med ledige lokaler til barnehager.

Warloe og Tveit fnyser også av Miljeteigs bekymring.

— Det er pinlig at Miljeteig synes det er pinlig, sier Warloe.

Han peker på at SV har stemt mot å bygge ut mer enn 450 barnehageplasser i bystyret fordi partiet har ment at tomtene ikke har vært egnet til barnehageutbygging.