— Vi kan nok treffe på flere hoggorm i år enn vanlig. Den milde vinteren gjør at særlig flere ungdyr overlever, sier førsteamanuensis Dag Dolmen ved NTNU.

Lørdag gikk Endre Myrdal Olsen på dette stilige eksemplaret i Hatleli i Raudlio, et friluftsområde i Os. Han fanget ormen med kamera og sendte bildet til BT.

Olsen mener tiden er moden for å advare folk som ferdes i skog og mark mot hoggorm. De har nemlig for lengst forlatt vinterhiet.

Holder seg nær bolet

Det bekrefter hoggormekspert Dolmen:

— I lavlandet kom ormen ut allerede i månedsskiftet februar-mars. I fjellet er de akkurat krøpet frem og er i ferd med å spre seg, forteller han.

De første ukene om våren holder ormen seg i nærheten av bolet og vender tilbake dit hvis været blir dårlig eller hvis det blir kaldt om natten. Ormebol kan være tilholdssted for hundrevis av dyr.

Etterhvert sprer ormene seg i terrenget, før den oppsøker spesielt utvalgte områder for å parre seg. Det skjer vanligvis i midten av mai.

Ormen føder levende unger. Ofte i august, men hvis sommeren har vært kjølig og mattilgangen dårlig, kan den bære ungene i seg helt til neste vår.

- Så ungdyrene vi møter om våren er ikke nyfødte?

— Nei, de har som oftest overvintret. Og har vinteren vært mild som i år, vil det være flere av dem. Det er ungdyrene som ryker med først hvis det for eksempel blir barfrost. De har gjerne ikke, i motsetning til mer erfarne ormer, funnet et dypt og varmt nok vinterhi, sier Dolmen.

Nøddrap er lov

Hoggormen er fredet i Norge. Ikke fordi den er truet, men fordi alle dyr som det ikke er lov å jakte på, automatisk er fredet. Unntaket er gnagere og slanger som er til fare for mennesker eller eiendom.

Har ormen krøpet inn på badet ditt, har du altså lov å ta livet av den.

— Men du kan like gjerne pirke ormen opp i en plastpose og bære den ut i skogen. Den kommer ikke tilbake, lover ormevenn Dolmen.