— Hvem er det som ikke er nervøs her?

Forsiktig latter er det eneste svaret. Noen rødmer.

I nøyaktig tre kvarter kom det ikke så mye som en lyd fra de 16 håpefulle. Så var det en som lagde gnisselyder med skoen på gulvet. En annen klødde seg på albuen, mens tredjemann begravde hodet i armene.

Eksklusiv klubb

Å fremme menneskelig intelligens til beste for menneskeheten, oppfordre til forskning og fremme intellektuelle og sosiale muligheter for medlemmene.

Slik står det skrevet i formålsparagrafen til Mensa, en eksklusiv klubb for de to prosentene av oss som er smarte nok til å være med.

Lørdag forsøkte 16 personer i Bergen å bevise at de har en iq på over 148. Og har fryktelig lett for å se hvilke figurer som hører sammen med hvilke.

— Jo da, det er en eksklusiv klubb. Men spiller du på et godt fotballag må du vært god i fotball. Det er ikke mer spesielt enn det, forteller Krister Vindenes.

Selv fikk han diplomet fra Mensa for to-og-et-halvt år siden. I dag leder han lokallaget i Bergen. Det er vel 50 medlemmer i byen, bare litt over 500 i Norge.

Ikke fordi nordmenn er dummere enn andre. Men fordi det ikke gir så høy status å være supersmart.

Fordommer

— Det er mye større i England og USA. I Norge er det ikke kult å være smart. Her gjelder det å være god i fotball, sier Vindenes, som ikke legger ved diplomet når han søker jobb.

— Det er nok noen som gjør det, men ikke jeg. Det finnes jo en del fordommer rundt det å være medlem i Mensa.

— Fordommer?

— Folk tror vi er en gjeng nerder som klapper hverandre på skuldrene og tror vi er enere.

— Ja?

— Men det er ikke slik. Her i Bergen er vi bilmekanikere og snekkere. Før var det kanskje slik at medlemmene var litt høye på pæra. Men nå er folk klar over at de ikke er verdens enere, selv om de har høy iq.

Nesten geni

— Det blir vel ingen stor sak i avisen?, spør Preben Solheim (29), halvt bedende.

Han har nettopp fått vite resultatet av sin prøve etter seksti minutter med utfylling av prøven. Det gikk nesten. Bare litt dårligere enn med samboeren Hilde Rong (26). Akkurat som han hadde tippet på forhånd.

— Klubben er for de smarte, så vi håpet vi var en av dem. Men det var da ikke så gale. Det hadde vært flaut om resultatet ble skikkelig dårlig.