Det er et av Bergens eldste gravminner som er blitt skamfert for andre gang. Første gang den sørgende engelen mistet marmorhodet var for ca. 25 år siden. Hodet ble funnet igjen 20 år senere, som bokstøtte i kirkens sakristi. BT fortalte den tragikomiske historien i 2004.

Mindre enn tre år senere har vandaler altså vært på ferde igjen, men denne gangen er englehodet sporløst forsvunnet.

— Det stemmer, bekrefter driftsmedarbeider Henrik Gjesdal i Bergen kirkelige fellesråd.

Det var for ca. tre uker siden, i løpet av en helg, at hodet på det vakre gravmonumentet fra 1821 ble slått av og forsvant.

Avduket for andre gang

— Jeg er sjokkert over respektløsheten og over den holdningen som hærverk av denne typen representerer, sier byantikvar Siri Myrvoll.

Det var byantikvaren som i 2004 hadde gleden av å gjenavduke gravminnet etter syvbarnsmoren Helena Dorthea Schuman, som døde 29 år gammel i 1821.

«Her hviler det iordiske af den aedle hustru, den fromme moder Helena Dorthea Schuman, født Ellerhusen», står det på monumentet. Også at hun var «moder for syv børn, hvorav 3 modtage henne i evigheden».

Som et ps kan vi nevne at fem år etter at Helena døde, giftet ektemannen seg med hennes seks år yngre søster. Men det er jo en annen historie.

- Meningsløs vandalisme

— Vernemyndighetene og Bergen by er det private initiativ bak dette prosjektet stor takk skyldig, sa byantikvaren da hun kunne avduke det nyrestaurerte monumentet i 2004. Det var Damsgård Kulturhistoriske Forening som hadde bekostet restaureringen.

— Tragisk at dette skal skje igjen, sier Roger Iversen i foreningen. Han håper at eventuelle tyver vil besinne seg og levere hodet tilbake.

Også sogneprest Otto Odland er mildt rystet over hendelsen.

— Vi har ingen spor å gå etter, men dette ser ut som meningsløs vandalisme, jeg skjønner ikke hva som rir sånne folk, sier sognepresten. Forholdet er foreløpig ikke politianmeldt.