I mars skal elevene stille ut sine arbeider på Det Akademiske Kvarter. Frem til da trener de ulike teknikker fra KiBs nye lokaler i Møllendalsveien 8.

— Kunsten kan være veldig viktig i verdenssamfunnet. Det som skjer i verden på påvirker meg. Akkurat nå jobber jeg ikke så mye med krig. Men jeg kommer absolutt til å bruke politisk engasjement i kunsten, nikker Nora Louise Thue (23) med et skråblikk opp fra arbeidet Hodet til Den Rosa Panteren stirrer på oss fra sin post i et hjørne, mens hans tvillingbrødre rusler over et lerret.

Som 2.klassestudent på KiB jobber Nora Louise med avtrykk og strukturer i et malingsduftende rom med fotografier, modeller, tape og ideer svirrende i luften.

Bodybuilding i kunst

— Det viktigste vi lærer er å lære å se kunsten som en kanal. Holde fokus og utforske ting. Uttrykke oss på vår egen måte. Akkurat nå har jeg ikke helt kontrollen, ler hun.

Svaret er rektor Erik Joung verdig. Hans mantra er at de 54 kunstskoleelevene ikke skal låse seg fast i idealer lærerne setter for dem. Det er studentenes ressurser og potensial som er interessant. Joung ønsker å frigjøre krefter:

— Jeg vil sammenlikne KiB mer med en treningsleir enn en skole. Elevene går her for å bygge faglige muskler. Vi er bevisste på ikke å endre folk, men å utnytte og utvide deres egenskaper.

KiB startet i 1988 og har med tiden blitt stadig viktigere som forskole før studentene søker seg til akademier og høyskoler i inn- og utland. Hver vår blir 60 elever plukket ut til opptaksprøver ut fra arbeidsprøver. 36 kommer inn og fordeles på to klasser. Etter ett år er det mulig å søke på nytt, men bare halvparten får plass i 2. klasse.

— Det er på en måte ikke realistisk å komme inn på en kunsthøyskole uten å ha gått her eller et annet sted først, sier rektor Joung.

"Galleri Trond" neste

En som får føle elevenes trening på kroppen er aktmodell Trond Magne Solberg. 31-åringen er udødeliggjort utallige ganger og henger på en vegg i Australia.

— Jeg sto og lurte på det her om dagen, om jeg skulle starte et «Galleri Trond», humrer Trond Magne.

Elevene ler. De har sansen for 31-åringens metoder etter fire år i bransjen.

— Trond Magne er en flink aktmodell. Han har energi i stillingene sine og er flink til å variere dem. Det er viktig.

— Dette er det beste stedet jeg har stått, returnerer han fornøyd.

— Hvordan er formen? undrer vi.

— Bra. Men jeg kjenner det i nakken, da, innrømmer Trond Magne.

— Vi trives veldig godt her, stråler Kari Kjøsnes (21).

— Så får vi se hvem som kommer inn til neste år, sukker Ane.

— Det er lite konkurranse mellom oss, men vi liker ikke å snakke om opptaket.

— Hvordan ser dere på kunstens stilling?

— Vi lager ikke kunst. Vi øver oss, retter Simen Bjørvik Andersen (24) kjapt.

— Vi lærer å se.

<b>HODE PÅ PALLEN:</b> Røntgensynet tas i bruk når elevene på KiB skal modellere hodet til Trond Magne Solberg (31). Verden utenfor presser seg også inn i klasserommet. – 2. klassingene hadde performance for noen uker siden. Da gikk det mye i USA og makttematikk, forteller 20-årige Ane Sønderaal Tolfsen (t.h.). (Foto: EIRIK BREKKE)