TORSTEIN STANGENES

Siden april har Kari Jacobsen (38) leid en leilighet på Laksevåg. Adressen opplyser hun ikke om. Det er ikke alle vennene fra den tiden hun gikk på stoff hun vil ha besøk av.

Jacobsen har fått hjelp av Prosjekt bostedsløse, som Bergen kommune i likhet med de seks andre største byene i landet driver med støtte fra staten. Kommunalminister Erna Solberg (H) besøkte onsdag Laksevåg for å se hvordan prosjektet fungerte. Paradoksalt nok kommer dette besøket bare dager før prosjektet i de fleste byene legges ned. Prosjektet er nemlig slutt ved årsskiftet.

— Er det ikke litt sent å komme på besøk for å lære når prosjektet snart legges ned?

— Nei. Vi følger kontinuerlig opp dette for å lære. Det må vi hele tiden. Men vi har valgt en ny hovedlinje. Til nå har vi brukt kompetansen til å håndtere bostedsløshet, nå er vi inne i en fase hvor vi skal forhindre bostedsløshet, sier Solberg til BT.

Hun forteller at de statlige midlene til å bekjempe bostedsløshet skal økes neste år.

Håper det varer

Men selv om de fleste byene avslutter prosjektet ved årsskiftet, fortsetter Bergen ett år til.

— Vi ønsker at dette skal bli en varig tjeneste. Det jobbes med å få midler fra staten til dette, og kommunen bidrar også, sier prosjektleder i Bergen, Anne Turid Nygaard Aandahl.

Prosjektet går ut på å hjelpe de mest vanskeligstilte med rusproblemer til å få en egen leilighet. Målsettingen er at de skal få et bedre liv, ikke nødvendigvis at de skal bli rusfrie. I tillegg hjelper prosjektmedarbeiderne de vanskeligstilte med å beholde leiligheten og med å koordinere de andre tjeneste de trenger. I Bergen er det cirka 90 personer som har fått hjelp av prosjektet, som startet i 2001, til å bo i egen bolig.

— Det var en stor lettelse å få en egen bolig. Det gir en god trygghet å komme hjem og kunne låse sin egen dør, sier Kari Jacobsen.

— Hvordan var det å bo på hospits, spurte Solberg?

— Det var et helvete. Jeg trodde alt håp var ute. Det at jeg kom med i prosjektet ble redningen min, sier Jacobsen.

Hun forteller at hun nå går på subutex, og at hun trenger egen bolig for å få dette stoffet som brukes mot abstinens.

Vil bli førskolelærer

Hun er svært fornøyd med boligen kommunen har skaffet til henne. Prosjektlederne selv skulle gjerne sett det var kikkhull i døren og callinganlegg i leilighetene i prosjektet. Det ville gjort det lettere for dem som har eller har hatt rusproblemer å holde de gamle vennene unna.

Jacobsen har lyst til å utdanne seg til førskolelærer. I mellomtiden tar hun seg av en hund hun fikk for noen måneder siden.

— Det er en stolt hund med hevet hode. Det er et menneske på fire bein, sier hun.

DELER ERFARINGER: Kari Jacobsen forteller kommunalminister Erna Solberg om hvor mye det har betydd for henne at hun har fått seg et sted å bo. - Jeg er veldig godt fornøyd, sier hun.<br/>Foto: TOR HØVIK