10. september starter årets hjortejakt. En ny trend blant jegere er å sette opp viltkamera med bevegelsessensor i skogen for å vite nøyaktig hvilke dyr som holder til i området.

Alf Olav Melstveit (37) fra Øystese fanget denne kronhjorten i et heller privat øyeblikk.

— Jeg har skutt hjortebukker som har vært i gropen. Mange av dem er helt svarte av søle og urin under buken, men jeg ante ikke at de herjet så vilt, sier Melstveit.

Et harem av koller

Før kronhjorten skal ut å sjekke koller, forbereder han seg med et herlig, forfriskende bad. I realiteten velter han seg i en grop av urin og søle. Dette er nemlig den heftigste eau de parfume i hjortens rike.

Oktober er en spennende tid for jegeren. Da brøler hjortebukkene og kjemper om kollenes gunst.

— De markerer med urin og luktstoff som de gnir opp etter trestammene. Jo større gevir, jo flottere er de for damene, forteller 37-åringen.

Og det er den sterkestes rett som gjelder.

— De største bukkene kan ha et helt harem av koller, sier jegeren som selv har jaktet i 20 år hovedsakelig i Øystese og Hardangerfjorden.

Tett på hjorten

Han har hatt viltkamera stående på to ulike steder i Øystese i tre år – noe som har gitt ham mange sjeldne blinkskudd. Kameraene plasserer han gjerne i trekkområder for hjorten eller ved bade— og brunstgroper. Bildene distribueres til gode kamerater, så de kan ha noe å glede seg over utenom jaktsesongen.

— Det er blitt enormt mange fine bilder. Du kommer tett på hjorten i beitesituasjoner og badegroper, sier jegeren.

Bare lommeboken setter grenser

— Viltkamera er blitt veldig populært, sier Christian Apesland hos Våpen-Søilen i Bergen, en av få spesialbutikker for våpen og jaktutstyr på Vestlandet, med sete i Bergen siden 1961. En rivende teknologisk utvikling gjør at jegere nå kan gå på jakt med GPS-halsbånd på hunden, eksklusive kikkertsikter med linser hvor Vestlandsregnet perler av som på lotusplanten. Bare lommeboken setter grenser.

Hos Våpen-Søilen merker de den økende interessen for jakt og utstyr.

— Dette er en bransje hvor det brukes mye penger på utvikling. Optikk og linser blir stadig bedre. Våre kunder er alt fra nybegynnere som starter med et minimum av utstyr, til dem som virkelig kan ta seg råd til fint utstyr, sier Apesland.

MMS-varsel på mobilen

De såkalte viltkameraene som starter fotografering eller videoopptak ved utløsning av bevegelsessensorer, kommer nå med MMS-varsling og bildeoverføring direkte på mobilen.

— Meningen er ikke at folk skal løpe ut å skyte dyret, men at de skal kunne følge med på hva slags dyr som er i området. Dette er foreløpig nytt og under utprøving, sier Apesland.

— Må man ha tillatelse for å sette opp slike viltkamera?

— Dersom man er grunneier og setter det opp mellom trær i egen skog, er det nok få som søker tillatelse, men dersom kameraet står nær bebyggelse og kan registrere naboers bevegelse eller ferdsel på en vei, bør man nok varsle Datatilsynet, sier Apesland.

— Hva om kameraet filmer aktiviteten i en brunstgrop?

— Det er veldig få hjort som klager til Datatilsynet. De kan heller ikke lese, så det nytter ikke å henge opp noen plakat, humrer Apesland.

- Gjelder ikke for dyr

Han får støtte fra Datatilsynet.

— Dersom kameraet er ment til å overvåke dyr, gjelder ikke bestemmelsene for kameraovervåking i personvernloven, sier Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet.

Han bekrefter at det er fullt lov å sette opp viltkamera for å filme dyr langt til skogs eller ute på heien, men det er ikke lov å rette det mot naboens hytte eller en skogsti hvor allmennheten ferdes.

— Har ikke hjorten lenger rett på et privatliv?

— Nei, vi har ikke kommet så langt at personvernet gjelder for dyrene, humrer Skåra.

Les mer ipapiravisen lørdag

NATTDYR: Hjorten er mye i bevegelse på nattetid.
TETT PÅ: -Hei sann, hva er dette for noe? En nysgjerrig kalv kikker rett i kamera tidlig en augustmorgen i Øystese.
GOD KONTROLL: Med viltkamera har jeger Alf Olav Melstveit god kontroll på hvilke dyr som trekker gjennom området han skal jakte i.
SJEKKER UT BADEGROPEN: En kronhjort på plass ved badegropen grytidlig en morgen.
MATØKT: Kveldsmat for kolle og kalv på myren
LINSELUS: Noen er mer opptatt av kameraet enn andre, som denne hjortekalven.