– Hva skal jeg si. Det er trist og slikt skal ikke skje. De skal ha kontroll på hva de skyter, sier bonde Endre Epland fra Flatråker på Tysnes.

Til bladet Tysnes forteller han at han lå i sin beste søvn da en utenbygds jeger banket på døren kvart over ett natt til søndag.

Jegeren skal ha beklaget at han hadde skutt en kvige og en stut som gikk og beitet på innmark på Helland. Beitet var inngjerdet med strømgjerde.

– Jeg fikk meg en støkk, men jegeren har lovet å gjøre opp for seg. Jeg kommer derfor ikke til å anmelde saken, sier Epland til bt.no.

Nesten fullmåne

Politiet har imidlertid på eget initiativ opprettet sak mot jegeren fra Rogaland. Bommertene skal ha skjedd under nattskyting like over midnatt.

– Jegeren tok selv kontakt med gårdbruker og meldte fra om forholdet. Husdyreieren, den mistenkte jegeren og eventuelle vitner vil nå bli avhørt, sier lensmannsførstebetjent Jarle Matre ved Tysnes lensmannskontor.

Etter kalenderen var det nesten fullmåne natt til søndag, men politiet vil la den mistenkte jegeren forklare seg om værforholdene under jakten.

– Om nødvendig vil vi hente ut værdata fra Flesland, sier Matre.

– Hvor erfaren var denne jegeren?

– Det vet vi ikke ennå.

– Ikke vanlig på Vestlandet

Viltnemnden på Tysnes har ennå ikke fått rapport om bomskytingen.

– Vi anser dette som en politisak og regner med at politiet melder den inn for påtalemyndigheten, sier formann Steinar Frugård.

Han mener bomskuddene er et brudd på aktsomhetsregler.

– Slikt skal ikke kunne skje. Man må kunne se forskjell på ku, okse og hjort, sier Frugård.

Han kan ikke huske lignende episoder fra den hjorterike kommunen tidligere, men har notert seg episoder østfra.

– Jeg har lagt merke til noen episoder særlig under elgjakten på Østlandet, men det er ikke vanlig under hjortejakten her i Vest.

Jakt i Afrika

Ansvarlig for jaktvaldet, Harald Storesætre, tror tåke eller dis kan ha vært en mulig årsak.

– Når det er høye temperaturer på dagtid og kaldt om natten kommer det ofte tåke på markene. Jeg skjøt selv i går kveld, men ga meg da tåken kom. Du ser dyrene, men ikke godt nok på avstand.

Han har ikke oversikt over de enkelte jegerne i de små jaktfeltene i valdet, men har hørt at den mistenkte jegeren skal ha hatt lang erfaring blant annet fra jakt i Afrika.

Bt.no har ikke lyktes å komme i kontakt med hjortejegeren eller grunneieren som er ansvarlig for jaktfeltet.

Send inn dine og sjekk våre jaktbilder!

Vet du hva du skyter på? Ta vår jaktquiz!

OLE SKATEN, BLADET TYSNES
OLE SKATEN, BLADET TYSNES