En Oddekalv kledd for krig kikker stolt på dagens fangst.

— Er den ikke flott? Et skikkelig beist. Plutselig stod den rett foran meg. Det var så vidt jeg rakk å skyte, forteller han.

Hesteangst

Hjortejakten er i full gang. Oddekalv har allerede felt fire dyr. Nå har han tatt Bergens Tidende med ut i skogen ved Hauglandsdalen i Os. I bakgrunnen vrinsker «Prinsen», miljøkrigerens nye kjæledegge. Hjemme på Seletun står «Kongen».

— Jeg har alltid hatt hesteangst. Derfor kjøpte jeg to hester. Skal du overvinne høydeskrekk - bli fjellklatrer, liksom. Hestene er skikkelige arbeidsjern. Dermed slipper vi å slepe hjorten til gårds selv, forklarer han.

Eventyrlig vekst skremmer

Det har aldri vært så mye hjort på Vestlandet som nå. I fjor ble det felt 4745 dyr i Hordaland, nesten 3000 flere enn i 1990. I år slås trolig den rekorden. Johan Danielsen i Direktoratet for naturforvaltning er bekymret.

— Veksten har vært eventyrlig. For å si det enkelt: Det fødes flere dyr enn det jegerne klarer å skyte.

— Er det så farlig, da?

— Ja. Hjorten stikker av med maten til husdyrene og gnager i stykker skog. Dessuten er bestanden høyere enn det hjorten tåler. Den får ikke nok mat, sier Danielsen.

KRONEN PÅ VERKET: Kurt Oddekalv triumferer etter å ha fått en skikkelig kronhjort på kornet. - Det er trist å skyte et så flott dyr. Men slik er naturens gang. Nå blir den hjemmelaget bacon, sier han.
Foto: Rune Sævig