— Det er noe med mentaliteten og omgivelsene som gjør Bergen helt uimotståelig, sier Elna Kahrs (76).

På vei ut av seniortrimmen til Sats Nesttun denne tirsdagsformiddagen svarer hun villig vekk på hvorfor Bergen er verdt å elske.

Den spreke senioren har lang fartstid som bergenser og ingen planer om å flagge ut - på tross av at begge barn har bosatt seg i Stavanger. Nylig ble hun enke, har solgt huset i Fana og står på flyttefot. Men flyttelasset går ikke lenger enn til Byfjordens bredd, til en leilighet på Georgernes verft.

Test deg selv: Hvor passer du best?

98 prosent tilfreds

På oppdrag fra Bergens Tidende og Aftenposten har Respons Analyse AS spurt til sammen 1400 bergensere og Oslo-folk om hva de føler for byen sin. At bergensere er ihuga bergenspatrioter er vel kjent. Men Oslo-folk har også et hjerte som banker for egen by.

93 prosent av Oslo-folk er svært tilfreds eller ganske tilfreds med å bo i Oslo, mens 98 prosent av bergenserne er svært eller ganske tilfreds med å bo i Bergen. Når det gjelder stolthet over egen by er svarene like positive.

I Bergen er patriotismen sterkest blant bergensere over 60, særlig kvinner, viser bakgrunnstall. Av bydelene kommer Fana og Ytrebygda ut på topp.

Glemt er nok det faktum at Fana-folk først i 1972 ble innlemmet i Bergen...

- Vi vet ikke annet

— Vi er født, borren og oppvoksen her, vi vet ikke annet, kommer det kontant fra Torunn Johannessen, Fana-boer og ihuga bypatriot.

Noen av de ivrigste seniortrimmerne har benket seg rundt et bord i foajeen på treningssenteret og diskuterer sin felles skjebne som bergenser.

Vibeche Knag Hansen har tilbrakt over 20 år i flere byer i USA og Canada og er svært glad for å være tilbake i Bergen.

— Jeg synes her er flott, sier hun med overbevisning.

— Hva med alt regnet?

— Det gjør ingenting når vi kan trene innendørs. Når været er bra, går vi på fjellet, sier hun.

Laila Rau Svanevik er også rede til å plassere Bergen på en slags universell førsteplass:

— Jeg har reist i alle verdensdeler. Etter min mening fins det ikke finere sted. Fjellene, sjøen. Jeg elsker begge deler.

Regnet er bare å blåse av, fastslår Johannessen.

— Vi venter oss ikke annet, sier hun og treningsvenninnene supplerer:

— Og når solen kommer i et glimt, bare sier vi, gu' kor herlig.

— Så har vi glemt regnet.

Også ungdommen

Ikke bare Fana-fruer er fornøyd med livet i Bergen. Unge under 30 er nesten like tilfreds, selv om begeistringen i denne gruppen er noe mer lunken. 62 prosent av unge i Bergen er svært tilfreds med å bo i Bergen, 36 prosent ganske tilfreds.

Bergenspatriotismen er minst påtakelig i Arna og Åsane, mens sentrum og folk i Bergen vest oppviser nesten samme patriotisme som Fana-folk.

Boss og bompenger

Men ikke alt ved Bergen fortjener flagget til topps.

Ta nå denne renovasjonen.

Birgitte Bergheim er opprinnelig tysk og har bodd mange steder. Bergen utmerker seg på dårlig bossordning, mener hun.

— I andre land blir søppelsekken hentet hver dag. Her kan du være sikker på at bosset blir stående, om du skulle være så uheldig å glemme å sette ut spannet, sukker Bergheim.

En annen øm bergenstå er disse bompengene.

Laila Rau Svanevik ergrer seg såpass over dem at hun nøyer seg med to turer ukentlig til treningssenteret. Da tar hun til gjengjeld godt i. I dag kom hun før åtte og har trent i ett til halv elleve.

Reidun Sture står på flyttefot for å komme utenfor både indre og ytre bomring. Fra Natland til ny bolig ved Fana kirke.

— Nå kan jeg reise på trening når jeg vil. Uten bompenger, sier hun fornøyd.

Er du stolt over Bergen? Og hvorfor?

Håkon Jacobsen
Håkon Jacobsen