• Takk skal du ha, Jesus. Mamma Mariana tørker gledestårene og omfavner datteren Jennifer. Den hjertesyke niåringen og hennes rumenske familie blir likevel ikke tvangssendt fra Norge.

I går fikk Jennifer Iordache og familien hennes gladmeldingen de hele tiden har håpet på. De får oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Flertallet i Utlendingsnemnda (UNE) omgjorde sine tidligere avslag. Dermed var det duket for tårer, jubel, kake, blomster, champagne og et sant virvar av journalister og venner i familiens lille kjellerleilighet i Ytre Arna.

— Jeg er veldig glad nå, sa en smilende, men nokså perpleks Jennifer foran kameralinsene.

Overrasket

For den utvisningstruete familien mottok gledesbudskapet omringet av et kobbel av pressefolk. Hovedpersonene ante ingenting om nyheten før deres viktigste støttespillerne, ekteparet Terje og Corina Matthiesen og advokatfullmektig Knut Mannsåker, banket på døren.

Sekunder senere gikk det opp for Jennifer og moren Mariana at tilværelsen plutselig var snudd på hodet. De trenger ikke lenger leve i skjul, i frykt for å bli hentet av politiet.

— Jeg har ventet i snart tre år på denne dagen. Det er så mange følelser i sving at jeg ikke vet om jeg skal smile eller gråte, sa Mariana, før hun omfavnet sin snart ti år gamle datter.

Noen minutter senere kom faren Emil hjem fra fisketur i Sørfjorden. Det var en lettet, glad og beveget pappa som satte seg i sofaen med resten av familien, konen Mariana, Jennifer og de to yngre søstrene Larisa (5) og Francisca (8).

Oppgitt i Romania

Føljetongen rundt familien Iordache handler først og fremst om hjertesyke Jennifer. Hun var oppgitt av leger i Romania og Frankrike da hun kom til Norge i 2000. En vellykket operasjon på Haukeland sykehus reddet livet hennes. Utlendingsnemnda har inntil nå fastholdt at Jennifer trygt kunne sendes tilbake til Romania fordi sykehusene der har den nødvendige kompetansen som trengs for å følge opp den hjertesyke jenten. Men norske leger, deriblant en professor i barnehjertesykdommer, har uttalt at det vil være medisinsk uforsvarlig.

Også foreldrenes helsetilstand har skapt bekymring hos fagfolk. Blant annet har psykolog Magne Raundalen skrevet brev til Utlendingsnemnda. Her påpekte han at foreldrene anser hjemsendelse til Romania som den sikre undergang for Jennifer.

Forferdelig ventetid

Nå gleder Jennifer seg til å fortelle de andre barna i fjerdeklassen på Ytre Arna barne- og ungdomsskule at hun får bli i landet.

— Jeg har minst ti venner, sier den snart ti år gamle jenten stolt og glad.

Frem til november i fjor levde familien i dekning i frykt for tvangsutsendelse. De gikk i skjul etter at de fikk frist til 12. september 2001 om å reise fra Norge. De fikk fornyet håp da Utlendingsnemnda opplyste at de ville behandle saken om oppholdstillatelse på nytt fordi det var oppstått «vesentlig tvil». Nemndleder Bjørn Vagle hadde vært alene om å ta avgjørelsen om å nekte familien opphold. Da saken var til behandling med familiens tilstedeværelse 27. mars i år, var nemnden styrket med to nye medlemmer. Dermed vippet avgjørelsen i familien Iordaches favør.

— Ventetiden har vært forferdelig, men nå kan vi endelig sove godt og trygt om natten. Hvis noe skjer og Jennifer trenger hjelp, kan vi reise til Haukeland. Hvis vi var blitt tvunget til å reise til Romania, hadde hun risikert livet, sier moren, som i går takket alle som har hjulpet familien.

Takker Gud

— Jeg takker Gud for håpet og hjelpen. Jeg takker familien Matthiesen som har støttet oss i denne vanskelige tiden, og mediene som har tatt opp saken vår.

I går kveld skulle hun ringe Jennifers besteforeldre i Romania og meddele den gledelige nyheten.

For Terje Matthiesen og hans kone Corina, opprinnelig fra Romania, ble det også en lykkelig slutt på en lang kamp for familien de etter hvert har knyttet nære bånd til.

— En gledens dag, sa Terje Matthiesen før han sprettet champagnen.

Jennifers søster, Francisca, fortalte at hun skulle ta vare på blomsterbuketten til hun ble gammel, som et minne om dagen de aldri vil glemme.

LYKKELIG SLUTT: Mens pappa Emil Iordache var på fisketur, mottok resten av familien det gledelige budskapet om at de får bli i Norge. F.v. Larisa (5), Francisca (8) og moren Mariana.<br/>Foto: KNUT STRAND