For ni år siden ble Bjarne Norevik alvorlig hjertesyk. Han var bare 43 år gammel, og jobbet den gang i et amerikansk firma.

— Det var vel en kombinasjon av usunn livsstil, stress på jobben, i tillegg til at jeg kanskje var litt arvelig belastet, fabulerer Norevik.

Fire bypasser

Han unngikk hjerteinfarkt, men fikk påvist angina pectoris. Det vil si at pulsårene i hjertet snevret seg sammen. En operasjon, fire bypasser og ni år senere er Norevik klar for å legge ut på tur. En lang tur.

Klokken 14.30 i dag forlater han Kleppestø, krysser Askøy-broen og går inn til Bergen. Det blir tjuvstarten på en 13 dagers marsj, over fjellet, til Oslo. Offisielt starter turen på Torgallmenningen klokken 11 i morgen.

Send inn dine beste tips til turen, eller skriv en hilsen til Norevik!

PR-marsj

Som takk for all hjelp og støtte Norevik fikk i forbindelse med sykdommen, ønsket han selv å gjøre noe aktivt for hjertesaken. I mars fikk han jobben som leder for Landsforening for Hjerte- og Lungesyke (LHL), regionkontor Vest. Nå legger han ut på PR-marsjen.

52-åringen bryr seg ikke om å få oppmerksomhet rundt egen person, men håper han får satt hjertesykes hjertesaker på dagsordenen.

— Etter at jeg ble operert som 45-åring, ble jeg nektet utvidet gruppelivsforsikring. Men faktum er at jeg aldri har vært i bedre form! Sakte, men sikkert har han nemlig trent seg frisk. Oppskriften har vært turer i skog og mark. Minst fem ganger i uken.

— Jeg inviterte legen i forsikringsselskapet, som nektet meg forsikring, til å være med på en etappe over fjellet. Han takket nei, sier Norevik.

Daglig maratonløp

45 mil skal tilbakelegges på 13 dager. De fleste dagsetappene er på lengde med et maratonløp.

— Selv om det blir mye oppstyr akkurat nå i begynnelsen, må jeg klare meg med mitt eget selskap det meste av veien. Det blir som en slags meditasjon, det bobler opp tanker når man går alene på den måten. Noen ganger er det nok å tenke på neste kilometer, du er ikke venn med veien. Beina verker, du sliter med å holde motivasjonen oppe. Andre ganger føler du at det går av seg selv, forteller den spreke LHL-lederen.

I Hordaland skal han rusle innom en rekke lokallag, og flere steder skal han treffe ordførere og lokale trimgrupper. Da kommer Norevik til å snakke varmt om hjertesak nummer to, nemlig rehabilitering.

— Jeg vil kjempe for at rehabilitering skal bli lovfestet som en individuell, politisk rett. Folk blir friske av det, og dermed er det også samfunnsøkonomisk veldig fornuftig.

Stopper gjerne

Ordføreren på Voss har allerede lovet å melde seg inn i landsforeningen når Norevik dukker opp. Det blir ikke så lenge til. Med en snittfart i underkant av åtte kilometer i timen, går det unna når Norevik legger ut på tur.

— Vanligvis er jeg ikke så glad i å stoppe opp når jeg trener, da er det nemlig så lett å stivne. Men denne gangen blir det annerledes. Jeg stopper gjerne opp og snakker med alle som vil slå av en prat, sier Norevik, som heller ikke vil nekte noen å slå følge på deler av veien.

Det spørs bare om de klarer å holde tritt med den glade vandreren.

bt.no følger Bjarne Noreviks ferd over fjellet. På denne siden, http://www.bt.no/lokalt/bergen/oslomarsjen/, kan du følge 52-åringen dag for dag!

Foto: LHL/Tor Erik H. Mathiesen