"Land! Land! Land! Hør Herrens Ord!" står det skrevet over den doble døren inn til storsalen i Bergens Indremisjons lokale – Betlehem – på Nøstet. Men skal du høre Herrens ord her, kan du ikke dusje deg med hårspray og parfyme først. Indremisjonen vil ta vare på dem som ikke tåler parfymelukt.

— Vi hadde to relativt fast besøkende i forsamlingen som sliter med parfymeintoleranse. Da én av dem ble ansatt i en deltidsstilling, ble det helt nødvendig å gjøre noe, forteller fungerende daglig leder Kenneth Hjortland.

Storsalen har plass til rundt 350, salongen vegg i vegg har plass til hundre til.— Når man samler flere hundre mennesker i et lokale, vil det alltid være noen som ikke bryr seg, eller som ikke har fått det med seg. Men vi prøver, og forholdene er blitt mye bedre, sier Hjortland.

Alt av rengjøringsmidler og såper i lokalene er byttet ut med parfymefrie alternativer. Ved inngangen står Bibelen og sangbøker på rekke og rad, side om side hånddesinfeksjonsmiddel. På toalettene henger plakater med oppfordring om å ta hensyn.

Påvirker hjerterytmen

I går skrev BT om May Helland som er isolert i hjemmet sitt fordi hun blir syk av parfyme. Hun har flere ganger havnet på sykehus med ekstrem hodepine, oppkast, besvimelser og forstyrrelser i hjerterytmen.

I Sveits har en gruppe forskere fra flere land funnet ut at folk som bruker parfymerte vaskemidler, har en annen hjerterytme enn de som ikke bruker slike midler. Det samme gjelder de som bruker duftspray hjemme minst én gang i uken, eller bruker rengjøringsmidler i sprayform.

Studien er nylig publisert i tidsskriftet Environmental Health Perspectives (EHP).

— Man har hele tiden visst at rengjøringsmidler med duft er problematiske med tanke på allergi og luftveiene. Det er nytt at produktene også kan øke risikoen for hjerteproblemer, sier Jacob Sørensen ved det danske Informationscenter for Miljø & Sundhed, ifølge danske DR Nyheder.

Mer enn 500 sveitsere, de fleste av dem kvinner, deltok i studien. De ble spurt om hvilke, og hvor ofte de bruker rengjøringsmidler. Deretter ble hjerterytmen deres målt i 24 timer.

Forsøkspersonene er fulgt over flere år. De er over 50 år og har hovedansvaret for rengjøringen i hjemmet. De som har sykdommer eller som arbeider med noe som kan forstyrre hjerterytmen, er ikke med.

Forskerne kjenner ikke til andre undersøkelser som evaluerer effekten av lang tids bruk av denne type produkter i forhold til hjerte- og karsykdommer. Derfor mener de at resultatene bør ettergås av andre før man bør overveie å foreta seg noe.

- En tankevekker

Seniorrådgiver Ottar Madslien ved Teknologisk Institutt kjenner ikke til studien før BT tar kontakt.

— Nå har jeg bare bladd i fagrapporten, men dette virker seriøst. Det ser ut som et solid arbeid, og tidsskriftet der den er publisert er seriøst, sier han.

- Er det relevant å sammenligne den sveitsiske befolkningen med nordmenn?

— Det er grunn til å tro at den sveitsiske befolkningen er rimelig lik den norske. Rengjøringsmidler inneholder mye forskjellig. Og når middelet kommer i sprayform, har du små

partikler som trekker ned i lungene og raskt tas opp i kroppen. Det kan sitte ulike stoffer på disse væskedråpene. Jeg vil uttale meg forsiktig om dette, siden jeg ikke kjenner saken godt. Men funnene er interessante. Dette er en tankevekker, sier Madslien.I Klima— og forurensningsdirektoratet (Klif) er det ferietid, og BT fikk ingen av fagfolkene der til å gå gjennom forskningsrapporten i går.

— Men vi vil gjerne se på det. Vårt generelle råd er å bruke svanemerkede produkter, for å være på den sikre siden. Da skal du unngå helserisiko, sier medierådgiver Bjarne Røsjø i Klif.