Forskere ved University College London har påvist en nedgang i mental tankegang på 3,6 prosent fra 45 til 49 år. Dette gjelder både kvinner og menn.

Forskerne har målt hukommelse, ordforråd og evne til forståelse hos 7000 personer i alderen 45-70 år over ti år, ifølge BBC News som igjen referer til British Medical Journal.

60 år

Tidligere forskning har antydet at såkalt kognitiv (erkjennelsesmessig) svekkelse i hjernen ikke begynner før ved rundt 60 år. Men denne ferske studien konkluderer med at den trolig begynner mye før.

Forskerne mener denne kunnskapen er viktig, ikke minst i forbindelse med behandling av demens.

Forskerne fant også at den mentale svekkelsen falt kraftigere dess eldre personene ble. I alderen 65-70 år falt evnen til mental tankegang med 9,6 prosent for menn og 7,4 prosent for kvinner.

Demens

Professor Archana Singh-Manoux fra Centre for Research in Epidemiology and Population Health i Frankrike, som ledet det britiske forskerteamet ved University College London, uttaler at studien viser at demens kommer som følge av kognitiv svikt over to til tre tiår.

-Vi må nå se på hvem som opplever kognitiv svikt som er høyere enn gjennomsnittet, og hvordan vi kan stoppe denne. Det kan forebygge demens. Utbredelsen av demens kommer til å øke og det er viktig å identifisere risikofaktorer tidlig.

Dr Anne Corbett, forskningsleder ved Alzheimers Society, mener denne forskningen er interessant, men at noen spørsmål fortsatt står igjen ubesvart.

-Trenger mer forskning

-Studien forteller oss ikke om noen av disse menneskene utviklet demens, og heller ikke hvor gjennomførbart det ville være for allmennleger å oppdage disse tidlige endringene. Mer forskning er nødvendig for å hjelpe oss å forstå hvordan målbare endringer i hjernen kan hjelpe oss med å forbedre diagnostisering av demens.

Hun slår fast folk kan selv gjøre noe for å redusere sjansene for å få demens , som ikke å røyke, spise sunt og drive fysisk aktivitet.

Professor Lindsey Davies, president i Faculty of Public Health, sier at folk ikke bør vente til deres kropper og sinn bryter ned før de gjør noe.

-Vi trenger bare se på problemene med fedme hos barn fører til senere, for å se hvor viktig det er at vi har en «vugge til grav»-tilnærming til folkehelsen, sier Davies.

Si din mening i kommentarfeltet under!