Johannes Wahlström (29) er Wikileaks' kontaktperson i Norden. Han tror lekkasjene hittil bare er begynnelsen.

— Det vil definitivt komme langt mer fra Wikileaks, sier Johannes Wahlström.

Den svenske frilansjournalisten har fått tilgang til hele diplomatlekkasjen fra Wikileaks, og har gitt deler av dette materialet videre til flere mediehus i Norge og Sverige.

Tirsdag kveld møtte han journalistmiljøet i Bergen under Bergen Journalistlags møte om avslørende journalistikk på Madam Felle.

Besøket var så populært at flere måtte stå.

Wikileaks har vist at journalister ikke alltid kan gjøre den jobben de vil gjøre.

Johannes Wahlström

Frilansjournalisten møtte Julian Assange i 2008. Ifølge Wahlström søkte den da ukjente Assange kontakter i Sverige fordi han søkte muligheter til å flytte organisasjonen dit. Tett kontakt etter det, førte til et samarbeid der Wahlström blant annet fikk tilgang til alle de 251.287 telegrammene fra diplomatlekkasjen i fjor.

— Jeg begynte å lese gjennom så mye som mulig om saker angående Sverige og Norge og gjorde en vurdering av hva som var interessant for ulike medier, sier han.

— Flere vil lekke

- Hvilke type lekkasjer tror du vil komme fremover?

— Det er et vanskelig spørsmål. Jeg kan ikke prate om det materialet jeg kjenner til. Men på grunn av den store oppmerksomheten Wikileaks har fått i det siste, tror jeg at veldig mange kilder som opplever at det de sitter på ikke kan publiseres, nå enten vil eller allerede har henvendt seg til Wikileaks, sier Wahlström.

Han forteller at også flere nyhetsorganisasjoner har kontaktet Wikilieaks for å få materiale publisert.

— De sitter på brennende materiale som de ikke kan få ut av ulike årsaker.

- Vil komme alternativer

På spørsmål om han tror Wikileaks er i oppløsning, svarer han bastant nei.

— Jeg ser ingen belegg for det. Men det vil komme alternativer, fordi der er et tomrom å fylle. Wikileaks har vist at journalister ikke alltid kan gjøre den jobben de vil gjøre, sier han.

Han peker blant annet på Washington Post, som satt på videoen om helikopterangrepet i Bagdad halvannet år før den ble lekket gjennom Wikileaks.

Wahlström forteller at han snakket med Assange for noen dager siden.

— Jeg opplever at han takler trykket. Men han har dessverre gått inn i den fellen som motstanderne ønsket. Han legger for mye kraft og energi i å fokusere på smådetaljer som blir skrevet om ham.

Han har dessverre gått inn i den fellen som motstanderne ønsket. Han legger for mye kraft og energi i å fokusere på smådetaljer som blir skrevet om ham

Johannes Wahlström

Ønsker mer graving

Han håper det viktigste Wikileaks vil føre til, er at journalistikken vil bli bedre.

— Vi ser at det har ført til endringer i spesifikke land. Et eksempel er Tunisia, som fått mulighet til å få et nytt styre. Dette til dels på grunn av dokumenter sluppet av Wikileaks, Men det viktigste jeg håper Wikileaks fører til, er at det får journalister til å forstå hvor viktig det er å drive med journalistikk. Det gjøres for lite gravejournalistikk, sier han.

Paul S. Amundsen