Den foreløpige obduksjonsrapporten konkluderer med at mannen har vært død i flere måneder, da han tirsdag ble funnet omkommet i sengen sin på kjøkkenet i en leilighet i Sandviken.

— Det er vanskelig å angi noe eksakt tidspunkt. Men mannen har vært død siden i vinter, opplyser rettsmedisiner og professor Inge Morild ved Gades institutt.

Morild utelukker ikke at mannen kan ha vært død i mer enn seks måneder.

— Alt tyder på at han har lidd en naturlig død, og at han har ligget i lang tid før han ble funnet, sier Morild.

Tilbudt hjemmehjelp

Det var naboer som slo alarm etter at stanken i leiegården i Repslagergaten ble for intens. Da var leiligheten til mannen full av fluer, og synet som møtte politiet skal ha vært temmelig makabert.

Hjemmesykepleien i Sandviken hadde i går en rekke henvendelser fra både pleiere og pasienter som hadde reagert på det oppsiktsvekkende likfunnet.

Soneleder Ingrid Tvedt i Bergenhus bydel bekrefter overfor Bergens Tidende at mannen har vært bruker av hjemmesykepleien.

— Vi tilbydde ham hjelp i en konkret sak i 2000, opplyser Tvedt.

Ifølge sonelederen avslo 84-åringen å ta imot hjelp fra hjemmesykepleien.

— Vi hadde kontakt med ham gjennom en tre måneders periode, men saken ble avsluttet i mars 2000. Siden den gang har vi ikke hatt noe med ham å gjøre, sier hun.

Dette rimer dårlig med de opplysningene som Bergens Tidende har fått fra naboer.

Nabokonen, Ingrid Langøen (79) hevder bestemt at hun traff to kvinnelige hjemmesykepleiere utenfor døren til den 84-årige mannen i vinter.

— De ringte på døren og ropte: «Hei, det er fra hjemmesykepleien», forteller Langøen, som selv hilste på de to pleierne da hun skulle ut for å handle.

- Stemmer ikke

Soneleder Ingrid Tvedt, får ikke disse opplysningene til å stemme, men sier hun vil kontakte Langøen for å finne ut hva som kan ha skjedd.

— Vi har undersøkt saken og har ingen rapporter som tilsier at vi har oppsøkt mannen i vinter, sier hun.

— Betyr det at dere overlot mannen til seg selv i 2000?

— Vi har ikke lov til å tvinge oss inn i hjem og gi hjelp til dem som ikke ønsker det, sier Tvedt, som mener hjemmesykepleien ikke kan lastes for at mannen ikke ble funnet på et tidligere tidspunkt.

— Det har ikke vært noen svikt i systemet fra vår side. Dette er bare en veldig tragisk historie, sier hun.

I gårsdagens BT gikk det frem at hjemmesykepleien hadde varslet politiet i denne saken. Tvedt sier at dette ble gjort tirsdag, da de ble oppringt av Bergen Bolig og Byfornyelse, som eier bygget.

Ifølge politiførstebetjent Carl-Petter Leganger ved Person- og voldsavsnittet i Hordaland politidistrikt, hadde politiet heller ikke kjennskap til saken før de ble varslet tirsdag.

Posten fjernet

Postbudet tømte i går postkassen til avdøde, og samtlige brev og purringer blir sendt i retur til avsender.

— Det var en del post som hadde samlet seg opp. For to uker siden sendte vi ut brev til naboer og spurte hvor vedkommende var, opplyser informasjonssjef i Posten Robert Morberg i region Midt Norge.

Posten beklager dersom naboer fikk brev som var adressert til avdøde.

— Det var en glipp. Slikt skal ikke skje, sier Morberg, som ikke kunne opplyse hvor lenge det var siden 84-åringen hadde tømt postkassen sin.