— Jeg vokste opp i Bergen, og var ikke ferdig med byen da jeg hadde avsluttet videregående skole. Jeg ville ha studielivet mitt her også, sier Sandborg.

Han studerer visuell kommunikasjon på Kunsthøgskolen i Bergen, og har dermed gjort det studenter fra Bergen som regel gjør. De holder seg i hjembyen når de skal studere.

Er du fersk student i Bergen? I så fall kan du få svar på spørsmål i vårt nettmøte som begynner klokken 12. Send inn spørsmål her !

- Naturlig valg

  • 80 prosent av studentene fra Bergen som hadde studielån i fjor, har folkeregistrert adresse i Bergen.
  • 40 prosent av studentene med hjemkommune i Oslo, er også studenter i hovedstaden.
  • I Stavanger er tallet 33 prosent,
  • Bare 26 prosent av studentene fra Trondheim med studielån, studerer i samme by.

Dette viser tall fra Lånekassen.

— Jeg skjønner veldig godt at så mange velger å bli her. Bergen er en naturlig studentby å velge, fordi det skjer så mye her. Det er lett å komme i kontakt med folk selv om byen er stor, sier Ingrid Solstrand (20) fra Bergen.

- Kan ikke måle seg

Hun har tatt to år av bachelorstudiet i nye medier ved Universitetet i Bergen, og skal flytte til London til høsten.

— Når jeg først skal ut av byen, kan jeg like så godt dra til utlandet. Oslo kan ikke måle seg med Bergen. Her er et godt kulturliv, mye å oppleve og det er lett å engasjere seg i ting.

Robin Sandborg tror latskap er noe av grunnen til at bergenserne vil studere hjemme.

— Jeg forstår absolutt at bergenserne velger Bergen som studieby. Byen er akkurat stor nok til at man ikke kjenner behovet for å komme seg vekk. Jeg har i tillegg inntrykk av at studiemiljøet er bedre her enn i Oslo. Men noe av grunnen er nok at det er trygt å bli hjemme. En slipper å komme til en ny by og skape et nytt nettverk.

Han mener studentene fra Bergen på et eller annet tidspunkt bør komme seg ut.

— En har godt av noen utfordringer, sier han.

- Vil spare penger

Anders Bøhn, leder for Studentparlamentet ved Høgskolen i Bergen, har full forståelse for at de fleste bergenserne velger å studere hjemme.

— Jeg antar at mange av dem velger å bo hjemme hos foreldre for å spare penger.

Tall fra Samordna opptak, som i motsetning til Lånekassen også omfatter studenter som ikke tar opp lån, bekrefter påstanden om hjemmekjære bergensere.

73 prosent av de med adresse i Bergen som søkte studier til høsten, takket ja til studieplass i sin egen hjemby. For Oslo og Trondheim gjaldt dette i underkant av 69 prosent, mens 47 prosent av de fra Stavanger som søkte studier, valgte å studere i egen by.

Karen Sofie Sørensen (22) fra Stavanger, kunne ikke tenke seg å studere hjemme.

— Hadde jeg vært fra Bergen, hadde jeg nok uansett valgt Bergen som studieby. Jeg kunne ikke tenke meg å studere i Stavanger. Både fagmiljø og studiemiljø er bedre her, sier hun.

Er det bra at bergenserne blir i egen by for å studere? Si din mening her.

Amundsen, Paul S.