HANS K. MJELVA

Ingse Juell Antvedt er kritisk til etikken i Bergen kommune etter at hun flere ganger har opplevd at penger har forsvunnet fra hennes pleietrengende 89 år gamle tante.

— Vi har oppdaget at det forsvinner penger fra vesken hennes. Dette gjør henne redd og hun føler seg utrygg. Det gjør også oss pårørende utrygge. Vi vet ikke om hun har gitt dem bort, eller om de har forsvunnet, sier Antvedt, som i flere år har hatt ansvaret for sin tantes økonomi.

Truet med anmeldelse

Tanten får hjelp av hjemmesykepleien tre ganger daglig, og Antvedt understreker at de gjør en fantastisk jobb. Men siden de er de eneste som besøker tanten, mener Antvedt pengene må ha havnet hos disse.

— Da pengene ble borte ble det med en gang tatt kontakt med hjemmehjelpkontoret. Etter at vi hadde truet med anmeldelse, ble det svart at det kunne tenkes at hun hadde gitt penger til noen av dem som har hjulpet henne. Det viste seg, etter flere forsøk på å få henne til å huske, at hun nok har gitt penger til dem som kom, sier Antvedt.

Antvedt er svært kritisk til at hjemmehjelpene tar imot gaver fra en gammel dame som ikke lenger har helt kontroll på økonomien.

— Hele systemet er problematisk. Det åpner for at hjemmehjelpere kan ta penger, og så hevde at de har fått dem i gave. Det kan også gi grobunn til mistanke fra resten av familien om at den som tar seg av den gamle selv stjeler, sier Antvedt.

Smutthull

Det er «Etiske regler for Bergen kommune» som bestemmer hva hjemmehjelperne kan ta imot av gaver, sier Britt Gildernes. I seks år har hun ledet hjemmehjelpen i Ytrebygda bydel.

I regelverket heter det at «Gaver til en verdi under 300,- kr kan likevel mottas». Det er her ingen ramme for hvor ofte en slik gave kan mottas, og Gildernes er enig i at det åpner for at hjemmehjelpere kan ta imot opp til 300 kroner flere ganger for dagen.

Antvedts tante får hjelp tre ganger om dagen, og de dager da tre ulike pleiere kommer inn døren kan alle tre motta 299 kroner samme dag.

— Det kan du sikkert, men det vil jeg ikke tro at folk har gjort, sier Gildernes.

— Er det vanlig at hjemmehjelperne får gaver fra dem de hjelper?

— I min gruppe er det veldig ofte at enkelte tilbyr en hundrelapp i ny og ne, men stort sett tror jeg at folk vegrer seg for å ta imot noe. Reglementet sier vi kan, men vi unngår det, sier hun.

Trenger ikke si fra

Gildernes bekrefter at hjemmehjelperne ikke trenger å si ifra til arbeidsgiveren hvis de får gaver eller penger verd mindre enn 300 kroner.

— Nei, det er det som står i dette reglementet vi har. Men de er dyktige folk, og er det for eksempel demente brukere tar en gjerne ikke imot, sier hun.

— Har dere vurdert å pålegge de ansatte ikke å ta imot penger?

— Nei, vi har egentlig ikke det. Men det blir vurdert i hvert enkelt tilfelle. Noen ganger fornærmer vi brukeren viss vi ikke tar imot, så det blir en balansegang, sier hun.

KRITISK: - Systemet åpner for at hjemmehjelpere kan ta penger, og så hevde at de har fått dem i gave, sier Ingse Juell Antvedt, som truet med å anmelde hjemmehjelpen etter at penger forsvant hos hennes snart 90 år gamle tante.<br/>Foto: GIDSKE STARK