— Tiden etter overgrepene har vært vanskelig for min klient Hun er fullstendig avhengig av daglig pleie, og sliter nå med tilliten til mannlige hjemmehjelpere. Hun føler seg utrygg, sier bistandsadvokat Jan Frode Knarvik.

Når saken kommer opp for Bergen tingrett 22. mai, vil han kreve at den tiltalte hjemmehjelpen betaler 100.000 kroner i oppreisningserstatning.

- Blottet seg

Den pleietrengende kvinnen i 50-årene er rammet av cerebral parese og sitter i rullestol. Hjemmehjelperne er innom leiligheten hennes i Bergen mer enn fire ganger i døgnet.

— Hun trenger blant annet hjelp til å legge seg og skifte klær, forteller bistandsadvokaten.

Den tiltalte hjemmehjelpsassistenten - også han i 50-årene - skal blant annet ha hjulpet kvinnen å dusje og vaske seg. Det var ikke uvanlig at han gjorde dette uten at andre kolleger var til stede.

— De kjente hverandre relativt godt. Da overgrepene startet, hadde tiltalte assistert min klient i flere måneder, sier Knarvik.

Ifølge tiltalebeslutningen skal mannen i en tomåneders periode i fjor gjentatte ganger ha misbrukt kvinnen seksuelt. Han skal blant annet ha blottet kjønnsorganet sitt, befølt kvinnens bryster og gjennomført samleie.

Statsadvokaten mener at dette skjedde uten kvinnens samtykke, og siden overgrepene skal ha skjedd mens mannen var på jobb, er han tiltalt for å ha misbrukt sin stilling.

Erkjenner ikke skyld

Den tiltalte bergenseren ønsket i går ikke å uttale seg til Bergens Tidende. Han stiller seg fullstendig uforstående til anklagene. Saken har vært en stor belastning både for ham og familien hans.

— Han erkjenner ikke straffskyld, sier advokat Steinar Yndestad, som er oppnevnt som forsvarer for hjemmehjelpen

Saken ble politianmeldt i fjor vår etter at den cp-rammede kvinnen hadde varslet andre pleiere om overgrepene.

Senere anmeldte hjemmehjelpsassistenten kvinnen for falsk anklage, men ble ikke trodd av påtalemyndigheten. Hans anmeldelse er nå henlagt.

— Min klient opplevde motanmeldelsen som en ekstra belastning. Hun var redd for ikke å bli trodd, forteller bistandsadvokat Knarvik.

Kan miste jobben

Ledelsen i Byrådsavdeling for helse og omsorg har hatt flere oppklaringsmøter med kvinnen og den tiltalte assistenten. De har konstatert at det står påstand mot påstand.

— Vi avventer utfallet av rettssaken, men ser naturligvis svært alvorlig på brukerens anklager. Hjemmehjelpsassistenten er nå overført til annet arbeid, sier kommunaldirektør Finn Strand.

Om det betyr at tiltalte fortsatt har kontakt med pleietrengende bergensere, vil ikke Strand svare på.

— Jeg kjenner ikke til liknende saker i Bergen, sier kommunaldirektøren.

Påtalemyndigheten vil be Bergen tingrett om å fradømme mannen retten til å jobbe som hjemmehjelp.

— Denne saken gir åpenbart grunn til å stille spørsmål ved vedkommendes egnethet til å inneha en slik stilling, sier politiadvokat Magne Kvamme Sylta.

BJØRN ERIK LARSEN