- Videoopptakene var avgjørende for etterforskningen av denne saken, sier leder for allmennavsnittet ved Agder politidistrikt, Petter Sandell.

Han forteller at etterforskningen mot de to kvinnene nå er ferdig etter at de to i avhør erkjente å ha stjålet penger fra den 86 år gamle kvinnen. Den ene erkjente å ha stjålet mellom 2000 og 4000 kroner, mens den andre har erkjent å ha stjålet 300 kroner.

Helse og sosialdirektør i Kristiansand, Lars Dahlen, ble orientert om saken i forrige uke.

- Dette er forferdelig trist for den som er utsatt for tyveriet. Dette er fullstendig uakseptabelt, og en sak som er særs uheldig for den tjenesten vi yter og den tilliten vi er avhengige av. Det er også tragisk for de som har utført det. Vi beklager på det sterkeste, sier han.

Avslørt av svigersønnen

Det var den 86 år gamle kvinnens svigersønn, Kenneth Robstad, som avslørte de to kvinnene.

Svigermoren er 100 prosent hjelpetrengende, men åndsfrisk. Hun bor hjemme og får hjelp fra kommunale hjemmehjelpere 4–5 ganger daglig. Så langt tilbake som i 2009 klagde svigermoren over at pengene hennes forsvant for fort.

Men familien tok henne ikke seriøst før de oppdaget at det var forsvunnet et større beløp fra en konvolutt i hjemmet hennes.

Skjult kamera

I vinter begynte derfor Robstad med systematiske undersøkelser. Hver morgen loggførte han hvor mye kontanter som var i huset, og hvor mye som var igjen etter at hjemmehjelperne hadde vært på besøk. Undersøkelsene viste at det stadig vekk forsvant penger.

- Da bestemte jeg meg for å sette opp skjult kamera for å finne ut hvem av hjemmehjelperne som gjorde dette, sier Robstad.

Kameraet ble satt opp 6. mai.Bygger på tillit

Han synes det hele er skremmende, og lurer på hva kommunen gjør for å unngå at noe sånt kan skje.

- Alle sånne ting bygger på tillit. Vi følger opp med personalsak og politianmeldelse når vi finner ut at noe galt er skjedd, sier Dahlen.

Ta forholdsregler

Sandell sier at det skjer fra tid til annen at politiet får inn denne type anmeldelser av tyveri begått av offentlig ansatte overfor eldre og pleietrengende, og oppfordrer til følgende:

- Folk bør ta sine forholdsregler, enten det er brukerne selv eller deres pårørende, og sørge for at det ikke ligger kontanter for lett tilgjengelig, sier Sandell.