Volda eller Warzawa, Finnmark eller Frankrike: Vi innflyttere føler oss kanskje hjemme i Sandviken eller Fyllingsdalen, men Hjemme er likevel et annet sted: luktene, sangene, landskapet, maten... Minnene fra den gang verden var full av muligheter, somrene varme og vintrene hvite kommer fra et annet sted enn Fjellveien.

Noen dyrker røttene, andre har ikke behov for å kultivere hjemplassen. Kanskje tvert imot. Kanskje «rømte» de til Bergen i håp om å unnslippe bygdedyret, nasjonalisme eller annen styggedom. Men byen er også full av folk som samles fordi de har felles kultur eller samme dialekt.

De samles i grupperinger som Alliance Française, Nordlandskoret og kurdisk forening, eller de møtes mer uformelt fordi de kjenner hverandre fra Sogndal. Sannsynligvis ganske forskjellige mennesker som likevel deler en viktig ting: Hjemplassen.

Noen samles for å spise, andre for å synge. De fleste gjør kanskje begge deler. Russerne du kan lese om i dagens avis møttes onsdag for å minne sine krigsofre og for å drikke te.

Bergen har mye å takke innflytterne for. Bryggen for eksempel. Hollendergaten. Florida ... For alt vi vet, er kanskje persetorsken også en del av kulturimporten byen har bedrevet i hundrevis av år.

Vi i Tett på-redaksjonen takker deg hvis du tipser oss om en forening som kan passe i vår nye serie Utenbysbarn .

Vi tar også gjerne imot tips om personer som kan passe i serien ung&ivrig eller andre folk og foreninger det er verdt å merke seg.

Send tipset til tettpa@bt.no