— Når jeg ser flagget til Hamas og Hizbollah i demonstrasjoner som dette, viser det helt klart at de sympatiserer med terrorister, sier Johannes Rosvold.

For to dager siden landet han på Flesland etter nok en sommer i Israel. Lørdag var han tilskuer til demonstrasjonen mot Israels krigføring på Torgallmenningen.

— Israel er mitt andre fedreland, og det som skjer med Israel skjer med meg. Det har med kjærlighet og hjertet å gjøre, og er ikke noe jeg sier for å argumentere eller kverulere, sier Rosvold.

- Ikke okkupasjon

Han er selv kristen og kjærligheten hans til Israel startet med bibellesing i barndomshjemmet. I fjor sommer vervet han seg til Israel Defence Force (IDF) for første gang.

— Det var etter den andre intifadaen i september 2000 at jeg begynte å tenke på å verve meg, sier Rosvold.

Etter det tok han kontakt med Sar-El Norge, en stiftelse som sender blant andre nordmenn til frivillig tjeneste i den israelske hæren. De siste to ukene har han gått i IDF-uniform, men har ikke vært i våpentjeneste.

— Jeg begynte på en base i Haifa og jobbet med transport og logistikk. Det gikk mye i pussing og vedlikehold av kjøretøy, sier Rosvold.

Etter en permisjon var det umulig for ham å komme tilbake til Haifa fordi jernbanen var stengt etter rakettangrep fra Hizbollah.

— Da dro jeg til Tel Aviv og ble flyttet til en base hvor jeg jobbet med å pakke medisinsk utstyr til soldatene, sier Rosvold.

Hjemme i Norge reagerer han på hvordan media fremstiller krigen i Midtøsten.

— Charteret til Hizbollah og Hamas har ingenting med okkupasjon å gjøre. De snakker om et kart der Israel ikke finnes. Hamas har sagt at selv om Israel trekker seg ut av Judea og Samaria (Vestbredden, red.anm), vil de fortsatt sprenge busser til siste jøde er ute av Tel Aviv og Jerusalem, sier Rosvold.

Sjokkert over media

— Kan du rettferdiggjøre alt Israel gjør i denne konflikten?

— Jeg vil ikke kritisere Israel, det er det så mange andre som gjør. Men denne krigen startet med at Hizbollah angrep en grensekontroll. De drepte seks israelske soldater og kidnappet to. Jeg var i militæret da og opplevde dette på kroppen. Det er mange som mener jeg har skylapper og er ekstrem. De få som støtter Israel blir kalt fundamentalister, men det vitner etter mitt syn om mangel på argumentasjon. Min vinkling er ikke mer ekstrem enn Kåre Willochs, sier Rosvold.

  • Jeg tar utgangspunkt i historiske fakta og har dekning for det jeg sier. Mellom 1948 og 1967 var Judea og Samaria under Jordan. Hvorfor ble det ikke opprettet noen palestinsk stat da? Det er det ingen av dem som demonstrerer her som kan svare på.

Selv vil han gjerne reise tilbake og arbeide for Israels styrker flere ganger.

— Det er nok noen som mener at det jeg gjør ligger i grenseland, men jeg har ikke sverget troskap til den israelske hæren eller gått under våpen, sier Rosvold.

Han innrømmer at det er vanskelig å være Israel-venn i Norge i dag.

— Jeg har vært der en måned og vet hva som har skjedd. Bildet er ikke så svart-hvitt som disse demonstrantene vil ha det til.

Wang, Knut Egil