I går åpnet klubben dørene for BT for å tilbakevise påstandene om at de driver organisert kriminalitet.

— Det er helt vilt når politiet sier at vi driver med utpressing, vold og narkotika. Vi er en motorsykkelklubb, og that's it. Hvis vi er kriminelle, hvorfor er vi ikke da enten steinrike eller i fengsel, spør Hanstvedt.

Øl og sjampis

BT møter ham i klubblokalene i Hardangerveien. Inne i fjellhallen, bak et plankegjerde med overvåkingskameraer, sitter et par av klubbmedlemmene og smaker på gulroten, som de kaller det. Tanken på den nyvunne klubbstatusen har ennå ikke sunket helt inn.

Jeg tror alle gikk rundt med gåsehud over hele seg. HA-medlem Rune Hanstvedt

— Det er dette som har vært målet vårt i ti år, og vel så det. Å bli en del av verdens beste motorsykkelklubb, sier Hanstvedt.

Klubben, som tidligere het Renegades MC og senere Bergen MC Norway, ble formelt tatt opp i HA på en fest i Hokksund lørdag kveld.

— Alle medlemmene ble kalt inn til et møte, og så fikk vi beskjeden. Jeg husker ikke engang hva som ble sagt. Vestene med logoen ble delt ut, og alle gikk bare og smilte fra øre til øre. Det var øl og sjampis. Jeg tror alle gikk rundt med gåsehud over hele seg, sier Hanstvedt.

I klubblokalet i Hardangerveien er imidlertid lite forandret, sier de skinnkledde. En sofagruppe i svart er plassert foran en flatskjerm på veggen. En annen skjerm viser overvåkingsbildene fra den regnvåte parkeringsplassen utenfor. Et av klubbmedlemmene henter seg en brus fra et kjøleskap i hjørnet.

— Blir forfulgt

Fjellhallen er bare godkjent som verksted, og etter en politirazzia i fjor høst gav kommunen pålegg om å stanse all bruk av hallen som forsamlingslokale. Byrådsleder Monica Mæland har varslet at kommunen vil bekjempe klubben med alle juridiske midler. Medlemmene føler seg forfulgt av myndighetene.

— De siste to årene har det bare økt på. Kommunen sjekker oss på alle mulige måter, og vi får stadig varsel om tilsyn. Politiet stiller seg opp og kontrollerer alle når vi skal ha fest. Noen har også fått politiet på døren hjemme. Det begynner å bli en belastning for familiemedlemmer. Mange har jo barn, sier Hanstvedt.

Nå har bikermiljøet tatt opp hansken og etablert organisasjonen Payback, som blant annet kjemper for retten til å bære vester med klubblogo på utesteder. Organisasjonen har engasjert advokat John Christian Elden til å tale sin sak, og får støtte fra HA i Bergen.

— Vi er lei av å høre alle påstandene om at vi driver mafiavirksomhet. Politiet må legge frem dokumentasjon eller holde kjeft. Vi kjører åpent rundt med HA-logoen på vestene. Det burde ikke være noe problem for politiet å få tak i oss hvis de mener at vi er så farlige, sier Hanstvedt.

— Hva er grunnen til at politiet beskylder dere for å være en kriminell organisasjon?

— De trenger en fiende for å få flere stillinger og økte ressurser. En stund var det ransmiljøet, nå er det oss, sier ett av medlemmene, som ikke vil stå frem med navn.

— Ifølge NRK Brennpunkt er to av tre HA-medlemmer straffedømt. Hva er grunnen til det?

— Hvis folk har gjort noe dumt for 20 år siden, hvorfor skal det henge ved dem resten av livet? Jeg er dømt for promillekjøring. Betyr det at jeg er kriminell, spør Hanstvedt.

— Er som brødre

— Hvor mange av medlemmene deres er dømt for vold eller narkotika?

— Jeg vet ikke om noen, sier Hansvedt og tygger litt på det.

— Kanskje noen småting for lenge siden. Men skal ikke folk kunne sone, gjøre opp for seg og få en ny sjanse?

— Under MC-krigen på 90-tallet ble en kvinne drept da Bandidos-hovedkvarteret i Drammen ble sprengt i luften av HA-medlemmer. Hva forteller det om miljøet?

— Det var i 1997. Nå er vi i 2011. Nå er det fred og fordragelighet. Vi er bare interessert i å kjøre MC og kose oss, og det er ikke så lett med bomber og granater rundt ørene. Dessuten representerer vi bare HA i Bergen, ikke Drammen eller andre avdelinger, Sier Hanstvedt og overlater til talsmann Rune Olsgard i Oslo å svare på spørsmål om HA Norge.

Medlemmene sier det er fellesskapet som først og fremst gir dem lidenskap til klubben.

— Vi tar vare på og hjelper hverandre, og behandler hverandre som brødre. Det er ikke mange jeg stoler på, men disse folkene stoler jeg på ett hundre prosent. Det er derfor vi legger ned så enormt mye tid i klubben, sier Hanstvedt.

Han fnyser av påstanden om at de såkalte énprosent-klubbene nekter å forholde seg til samfunnets lover og normer.

— Vi er akkurat de samme folkene som før, selv om vi har fått en ny logo på vestene. Vi blir ikke kriminelle over natten. At vi er en énprosent-klubb, har ingenting med kriminalitet å gjøre. For meg betyr det at HA-medlemmer er blant de veldig få som er fullstendig dedikert til klubben. Det er mer enn en hobby.