• Det er rart å komme hjem. Men vi trodde det skulle være enda rarere, sier Steinar Jørgensen (39 i dag). I går kom han og familien hjem etter å ha seilt 1,6 ganger rundt jorden.

Det skortet ikke på tårevåte klemmer på havnen i Drøbak i går. Da kom nemlig S/Y «Marialene» tilbake opp Oslofjorden — på dagen tre år etter at Steinar Jørgensen og konen Guro Steine (33) kastet loss - med treåringen Håkon og nyfødte Olve om bord.

34.000 nautiske mil

I går var ikke den langhårete og solbrune siviløkonomen fra Store Milde bare fortøyd, han var også fornøyd.

— Det har vært en opplevelse. Vi har fått sett verden på en måte som turister flest aldri får oppleve.

Fra Norge gikk turen mot Kanariøyene, til Karibia, over Stillehavet til New Zealand og Australia, deretter via Asia, vestover mot Oman, gjennom Rødehavet og til slutt. Totalt 34.000 nautiske mil -. eller 1,6 ganger rundt jorden.

— Høydepunktet?

— Palmerston Island! Det er en atoll i Stillehavet, hvor det bor 50-60 mennesker. Alle stammer fra en som var med på mytteriet på Bounty, og de aller fleste har samme etternavn.

Begynte som sjekkereplikk

Det hele begynte på et nachspiel på NHH, der Jørgensen traff en søt jente og trengte en sjekkereplikk som virkelig satt:

— Hei, jeg heter Steinar, vil du være med på jordomseiling?

Sjekkereplikken virket, og ingen skal påstå at den Drøbak-bosatte bergenseren ikke holder ord.

— Det har vært veldig bra. Vi har opplevd mye, fått nye venner og hatt det bra sammen.

Selv om turen stort sett har forløpt uten uhell, har treårsturen slett ikke vært uten dramatikk. Dramatikk har de heller ikke vært foruten. Pulsen var høy da Håkon (6 i dag) ble stukket av en rokke i Panama, fire-fem timer fra nærmeste landsby. For ikke å snakke om da lynet slo ned i 37-foteren i Malacca-stredet, og alle instrumenter som GPS, VHF og dybdemåler ble ødelagt.

- Bare gjør det!

Jørgensen legger ikke skjul på at savnet etter familie og venner har vært stort. Enda større enn suget etter kaviar, norsk melkesjokolade og «flykrasj» - makrell i tomat.

Likevel har han ikke tatt skrekken, og Jørgensen har en soleklar oppfordring til andre eventyrlystne.

— Bare gjør det! Det er mye planlegging, men koster ikke så mye som en skulle tro!

— Hva skjer nå?

— Å klippe meg og komme meg i arbeid!

PAAL KVAMME