To trøtte soldater i amerikanske uniformer sitter på kafeen ved jernbanestasjonen i Bergen. De har tatt nattoget fra Oslo — uten sovekupé.

Bare noen dager før julaften i fjor forlot de to minerydderne Bergen og Norge for å delta i krigen i Afghanistan. I går morges kom de tilbake igjen til Bergen. I tre måneder har de lett etter, uskadeliggjort og sprengt miner for å gjøre forholdene tryggere for Nato-soldatene som har operert fra baser i Afghanistan. De tilbrakte mest tid på flyplassen ved Kandahar. På slutten var de noen uker på Bagram-flyplassen.

Miner tett i tett

— Det var utrolige mengder miner der, både rundt hus og mellom rullebanene, sier Kjartan Snorrason (26) og Kim Søderstrøm (29) til Bergens Tidende.

Til sammen har de 16 norske soldatene fra Ingeniørregimentet på Hønefoss ryddet og desarmert 600-700 miner.

— Ved Bagram-flyplassen ryddet og desarmerte syv mann 147 miner på bare fire timer, sier Kim Søderstrøm.

Korporalene Snorrason og Søderstrøm har vært i krigssoner før, både i Libanon, Makedonia og Kosovo.

— Men det var første gang vi var ute som part i en krig. Derfor var vi ganske spente.

Bodde på flyplass

Nå er de glade for å komme hjem til Bergen igjen. Tre måneder på et lite flyplassområde er nok.

— Søvnen blir ikke så god når du overnatter på en flyplass der du får følelsen av at helikoptrene lander i teltet ditt, sier Kjartan Snorrason.

Nå håper de å få fri fra sine sivile jobber til etter påske. Snorrason skal tilbake som Securitas-vakt. Søderstrøm er brannmann og ambulansesjåfør.

— Heldigvis gikk det bra i Afghanistan. Men hørselen er satt ned noen hakk siden vi reiste - uten tvil!

INGEN SURE MINE: -Det er bra å ha ham hjemme nå, sier Svanhild Søderstrøm (29). Hun og datteren Malin (2) hentet de to minerydderne da de kom hjem til Bergen i går etter tre farefulle måneder i Afganistan. Kim Søderstrøm er fremst på bildet, Kjartan Snorrason i bakgrunnen.
FOTO: ARNE NILSEN