• Jeg sparer penger på å studere i utlandet, sier Tore Laastad (23). Lånekassen betaler nemlig skolepengene i Australia. På BI i Norge måtte han betale skolepengene selv.

— På BI betalte jeg rundt 10.000 kroner i semesteret i tre år. Nå betaler jeg bare noen få tusenlapper i året for masterstudiet i Australia. Lånekassen tar seg av resten, sier Tore fornøyd.

Han har tre måneders sommerferie fra Queensland University of Technology i Brisbane. Men i stedet for å kose seg i 30 deilige varmegrader i Australia, er han hjemme i Bergen for å tjene seg noen ekstra studiekroner.

— Da jeg studerte i Norge, måtte jeg jobbe masse ved siden av studiene for å betale skolepenger og dyr husleie. I Australia greier jeg meg langt med det jeg nå har tjent på juletresalg og på Shell, sier han.

Leiligheten han bor i er dobbelt så stor som den han hadde i Bergen. Dessuten kan han ta seg råd til å spise ute tre ganger i uken.

— Favoritten er pastarestauranten der vi på søndager kan spise så mye vi vil for 20 kroner, sier han og tar en slurk av kaffen på Dickens til - ja, godt over 20 kroner.

Kameraten Jan-Tore Smith (23) er også strålende fornøyd med studier i utlandet. Han har vært ett år ved Leeds Metropolitan University og et halvt år ved South Banks University i London. Om et halvt år kan han skilte med å ha utdannelsen «Diplom eksport markedsføring».

— Jeg håper på å få jobbe med et produkt jeg liker, sier han.

— Norsk eksport av fisk?

— Tja. Helst eksport av norsk elektronisk musikk!

Jan-Tore håper i alle fall at han er bedre rustet for drømmejobben med studier fra utlandet.

— Jeg har lært veldig mye i England. Studiene er mer intensive der. Det har vært langt flere prøver, innleveringer, oppgaver, prosjekter enn ved BI i Norge, sier han og legger til:

— Her i Norge blir det mest til at man slenger innom forelesningene.

De to guttene har hvert sitt råd til andre som tenker på å reise utenlands:

  • Gjør det!
  • Sjekk ut skolene veldig nøye. Mange skoler skilter med en pris for et eller annet, men det trenger ikke bety noe. Hør med ANSA eller andre!
FORNØYDE: Tore Laastad (t.v) tar en master i markedsføring i Australia. Jan-Tore Smith er nettopp kommet hjem fra studier i Leeds og London. Begge råder andre til å studere utenlands.<p/> FOTO: HELGE SUNDE