Bente Glastad tar imot i et ekte ungkarsrede. De siste fire årene har hun bodd hos sine 23 år gamle tvillingsønner i en leilighet i Bergen.

— Det er ganske drastisk. Jeg er rett og slett blitt hjemløs, sier 48-åringen.

**Les også:

— Blir økonomiske gisler**

I 2003 kontaktet den uføre kvinnen Kvam trygdekontor. På grunn av muskelsykdommen Marfan syndrom ønsket hun å flytte til et varmere klima.

— Kvam trygdekontor opplyste at «ung ufør» var en opptjent rettighet. Den kunne eksporteres til utlandet, men for sikkerhets skyld burde jeg kontakte Trygdekontoret for utenlandssaker, forteller Glastad.

- Hadde ikke noe valg

Hun ringte kontoret som i dag kalles NAV Utland.

— Jeg snakket med en meget hyggelig kvinne. Hun bemerket endatil hvor tøff jeg var som flyttet til Tyrkia. Hun sa at min fulle trygd var en allerede opptjent rettighet som ikke kunne tas fra meg. Jeg ville aldri reist uten det svaret, sier Glastad.

48-åringen solgte huset i Ålvik i Kvam og betalte ned huslånet. Flyttemelding ble sendt til Folkeregisteret. Det nye livet i varmen i Alanya reduserte muskelplagene.

— Jeg stortrivdes.

Åtte måneder senere kom brevet fra NAV. På grunn av utflytting til Tyrkia, mistet hun «ung ufør»-delen av pensjonen på cirka 4000 kroner pr. måned. Hun sto igjen med bare 8500 kroner å leve for.

— Jeg hadde ikke noe valg. Måtte bare pakke sammen og reise hjem.

- Jeg finner ikke ord

Tilbake i Norge kontaktet hun Trygdekontoret for utenlandssaker.

— De la seg helt flate og beklaget. Jeg fikk etterbetalt flere måneder med «ung ufør»-pensjon, men jeg får aldri huset tilbake, sier Glastad bitter.

Som uføretrygdet ser hun mørkt på muligheten for å komme seg inn på dagens boligmarked.

— Hva synes du om behandlingen?

— Jeg finner ikke ord for det. Jeg ringte to kontorer. Det falt meg ikke inn at ansatte i NAV kunne gi opplysninger med såpass konsekvenser for mitt liv, uten å sjekke og dobbeltsjekke loven.

Funksjonshemmedes fellesorganisasjon har rådet henne til å få seg advokat og søke erstatning.

— Det føles svært urettferdig å måtte være den som skal legge frem bevis for at NAV Utland unnlot å sjekke loven, sier Glastad.

Kan kreve erstatning

— Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker, men ser helt klart at denne kvinnen har havnet i en vanskelig situasjon, sier Sissel Mæland, kommunikasjonsrådgiver i NAV Hordaland.

Hun opplyser at regelverket for eksport av uførepensjon er svært komplisert.

— Informasjon som gis i kundemottak og kundesenter er generell. For sikker avgjørelse er det nødvendig med individuell veiledning. I følge våre rutiner skal alltid opplysninger om flytting til utlandet medføre en nærmere gjennomgang av saken. Saken er ikke realitetsbehandlet før man får et skriftlig svar.

— Hvilket ansvar har NAV for økonomisk tap som følge av feilinformasjon?

— Da må det dokumenteres og krav om erstatning settes frem for NAV Klage og anke Sør. Alle har rett til å få se mappen sin der vi tar vare på e-poster, brev og referat av telefonsamtaler på saksbehandlernivå.

Hva synes du om saken? Si din mening i kommentarfeltet under!

FRIVILLIG LEIEBOER: - Få alt skriftlig. Det er mitt budskap til andre i samme situasjon, sier Bente Glastad (48). De siste fire årene har den uføretrygdede kvinnen bodd hos tvillingsønnene i deres leilighet. Hennes gamle bolig er solgt, og trygden strekker ikke til å kjøpe en ny.
Amundsen, Paul S.