16-åringen hadde drukket seks halvlitere sammen med en jentegjeng i et busskur, da han bestemte seg for å dra hjem tredje juledag i fjor. Men i stedet dro han til en adresse i Loddefjord, hvor han tidligere hadde bodd sammen med sin far. Det 16-åringen ikke husket på i farten, var at huset ble solgt for flere år siden.

Gutten forsto derfor ingenting da nøkkelen til døren ikke passet, og prøvde så å ta seg inn gjennom terrassedøren. Familiefaren i huset våknet av lydene, og kunne se 16-åringen utenfor vinduet. Han spurte hva gutten holdt på med, og ba han komme seg bort. 16-åringen var imidlertid fast bestemt på at han bodde der, og krevde å få komme inn.

Skremte barnefamilie

Selv ikke da huseieren koblet 16-åringens navn til mannen han kjøpte huset fra, ga 16-åringen opp. Han ble borte en stund, men kom sint og frustrert tilbake. Han slo i dører og vinduer, og sparket i stykker en varmepumpe og en utelampe.

Familiefaren våknet på ny, og sa han ville ringe politiet. Den aggressive 16-åringen svarte da at han ville skalle han ned om han ikke slapp inn med en gang, og at han ville sparke inn døren om nødvendig.

Nå hadde kvinnen i huset våknet, og foreldrene fryktet at også barna ville våkne av den rusede 16-åringen.

Truet og slo politiet

Da politiet kom til stedet, ble 16-åringen påsatt håndjern og måtte plasseres i politibilen med makt. Han prøvde å motsette seg dette ved å sparke mot en av politibetjentene. I bilen skallet han mot den andre politimannen, og uttalte at «hver gang du smiler, så må du tenke på hvor lenge du har igjen å leve».

Fremme på politistasjonen nektet 16-åringen å oppgi navn. Da politimannen søkte gjennom jakken hans for identifikasjonspapirer, slo 16-åringen plutselig til ham i ansiktet med knyttet hånd.

Det kraftige slaget resulterte i lettere hjernerystelse og tre dagers sykmelding for politimannen. Åtte måneder senere er han fremdeles plaget av øresus som følge av hendelsen.

150 timer samfunsstraff

I retten innrømte 16-åringen å ha vært «frekk i kjeften» mot politiet, men forklarte at han ikke husket trusselen mot familiefaren i Loddefjord.

Familiefaren har forklart at familien sover dårlig etter den ubehagelige hendelsen, og retten mener hendelsen var egnet til å fremkalle alvorlig frykt. Bergen tingrett dømte 16-åringen til 150 timer med samfunnstraff. Han må også betale 4000 kroner i erstatning til mannen han truet.

I vurderingen la retten vekt på at tiltalte bare var 16 år på gjerningstidspunktet, og at fengselsstraff innebærer risiko for skadevirkninger. Gutten, som nå er 17 år, har ikke tidligere vært involverte i kriminalitet og har ikke et rusproblem.