Blant dem var Helene Sæterdal fra Førde, som i en uke har vært med intenst letearbeid i de iranske jordskjelvområdene. Klokken 18.00 i dag landet den 23 år gamle sykepleierstudenten, hunden Aico, og de øvrige i redningsgruppen NORSAR på Gardermoen etter endt oppdrag. Den slitne 23-åringen legger ikke skjul på at letearbeidet var en sterk opplevelse.

— Hele byen er fullstendig rast sammen. Det ser ut som en eneste stor steinhaug, forteller Sæterdal.

NORSAR-gruppen, som er et samarbeidsprosjekt mellom Norske Redningshunder, Norsk Luftambulanse og Oslo Brann- og redningsetat, har hatt tre team i aksjon i jordskjelvområdet. Sæterdal og hunden Aico gjorde mange funn, men fant dessverre ingen som fortsatt var i live.

— Det som kanskje gjorde sterkest inntrykk på meg, var å bli dratt i armer og bein av pårørende som ville vi skulle lete etter deres savnete, forteller Sæterdal.

Andre ganger opplevde hun å bli direkte motarbeidet av lokalbefolkningen.

— Flere ganger når hundene markerte for funn, ble vi hindret i å grave ofrene ut, fordi familiene ikke ville at de skulle havne i massegraver. Da måtte vi bare la dem ligge, sier 23-åringen, som understreker at det ikke oppstod noen alvorlige konfrontasjoner mellom redningsgruppen og iranerne.

Det er første gang Helene Sæterdal og de andre medlemmene i gruppen har deltatt i en så omfattende aksjon utenlands. 23-åringen innrømmer at arbeidet har tatt på, men ville ikke nølt med å delta på nytt.

— Det er en god følelse å vite at vi har vært med på å hjelpe, selv om vi ikke fant noen overlevende, sier Sæterdal, før det bærer inn til legesjekk hunden for hunden Aico.

- FORTJENER STOR TAKK: Helene Sæterdal og Aico takkes for innsatsen av bistandsminister Hilde Frafjord Johnson ved ankomst til Gardermoen. <br/>Foto: HÅVARD BJELLAND