— Det er nødt å komme en forandring. Jeg blir ikke 50 dersom jeg lever slik jeg gjør i dag, sa Ronny René Nielsen i en reportasje i Bergens Tidende på julaften i 2010.

Her fortalte han om vendingen i livet sitt: Eks-politimannen som ble kriminell.

Innsamlingsaksjon

Siden 2006 har Nielsen levd på kanten med loven, og i lang tid har han strevet med rusproblemer.

Like før jul ble han innlagt på en privat, norsk avrusningsklinikk, da det ikke fantes ledige plasser i det offentlige tilbudet.

Hans søster, Anita Balaban, har tatt det økonomiske ansvaret for oppholdet, men klarer ikke å dekke hele beløpet selv. I håp om at venner, bekjente og andre kan hjelpe, har hun opprettet en innsamlingsaksjon via Facebook-siden «Den tøffe veien tilbake!».

— I romjulen nådde han bunnen. Man kan ikke hjelpe en narkoman som ikke har nådd bunnen, og han var ikke klar før nå, sier Balaban, som er rørt over all støtten på Facebook.

— Innboksen min er full av lange meldinger, og det finnes utrolig mange skjebner der ute. De har opplevd triste ting, men likevel støtter de oss. Jeg er utrolig ydmyk over alt dette, sier Balaban.

- Tar en dag av gangen

Selv snakket hun med Ronny like før helgen.

— Det var som å snakke med Ronny for ti år siden, og å høre den stemmen var helt fantastisk. Han fortalte at han er utrolig takknemlig for hjelpen han har fått, sier Balaban og forteller at Ronny ønsker å ta en dag av gangen.

— Han vet at dette er hans sjanse og griper den. Veien vil være kronglete og det blir tøft, og han største redsel er hva som kommer til å skje når han kommer ut, sier hun.

Etter at Balaban la ut Facebook-siden tidlig natt til lørdag, har meldingene strømmet inn.

— Det føles som om hele Norge støtter og står bak min bror, sier Balaban, som ønsker at engasjementet skal få ringvirkninger.

— Jeg gremmes over rusomsorgen i dette landet, og noen må snart begynne å reagere. Det er altfor mange ventelister og kasteballer i systemet, sier hun.

Privat tilbud

Avgjørelsen om å sende Ronny til en privat klinikk, tok familien ved hjelp fra Legevakten i Bergen. Selv skildrer hun opplevelsen slik på Facebook:

«Den 27.des.2011 ble han lagt inn på legevakten for å få en 48 timers avrusning, nå hadde han nådd bunnen! Nav, sosionomer og resten av systemet ble satt i sving og skulle finne en avrusningsklinikk til den 29. des og han var førsteprioritert. Endelig var det Ronny sin tur å få hjelp. Men skuffelsen var desto større når vi fant ut at alle offentlige klinikkene var fulle, og han måtte på nytt ut på gaten. I samtaler med legen forsto jeg fort at dette var en situasjon Ronny ikke ville klare. I mitt hode sto det mellom liv og død. Med god hjelp fra legevakten tok jeg en avgjørelse om å sende Ronny til en privat klinikk. Det tok 3 timer fra vi tok avgjørelsen, til Ronny var på vei til en av Norges beste privat klinikker.»

— Jeg håper og tror at vi har gjort det rette. Jeg og min familie kjemper for min bror, men jeg håper også at dette kan komme godt ut for andre som sliter i samme situasjon, sier Balaban.

LOVENDE: Ronny René Nielsen jobbet som politimann før han fikk rusproblemer. ARKIVFOTO
STO FREM: Nielsen fortalte om sitt nye liv som narkoman i en reportasje i Bergens Tidende. ARKIVFOTO