Hun er ikke alene om et slikt yrkesbytte: Bare på Straume terminal er det flere bussjåfører med bakgrunn i helsevesenet.

For tung jobb

Solfrid Sandal fra Møvik hadde jobbet i helsevesenet store deler av livet inntil i sommer. Da hadde hun sin siste vakt som hjelpepleier på sykehjemmet Frieda Fasmers Minne i Loddefjord.

— Jeg kjente at jeg ikke kunne være hjelpepleier mer. Det var for tungt. Jeg elsket å jobbe med eldre mennesker, men gikk hele tiden med dårlig samvittighet for pasientene. Vi var alltid for få pleiere på vakt, og fikk nesten aldri anledning til å gi pasientene annet enn helt nødvendig stell. Det var ikke tid til å gi dem skikkelig omsorg, til å snakke med dem, sier Sandal.

I flere år valgte hun å jobbe bare kveldsvakter fordi det var litt bedre tid til å få kontakt med de eldre på kveldstid, men det gikk hardt ut over hennes eget sosiale liv.

Enkelt valg

Sandal visste at hun ikke kom til å holde ut som hjelpepleier i årevis, og ville skaffe seg flere ben å stå på. I 2005 troppet hun opp hos en kjøreskole, og tok en prøvetime på buss. Hun viste seg å være et naturtalent.

— Dette kan du ikke slutte med, sa sjåførlæreren.

Da førerkortet for buss var i havn, gikk Sandal til Tide og spurte etter jobb. Hun ble spurt om hun kunne begynne samme dag. De siste to årene har Sandal jobbet 66 prosent på sykehjemmet og 34 prosent som bussjåfør. I sommer leverte hun inn hjelpepleieruniformen, nå er det Tides blå bussjåføruniform på heltid.

— Valget ble i grunnen ganske enkelt da de tok fra oss den betalte lunsjpausen på sykehjemmet, på toppen av alt annet.

Mer overskudd

— Dette er fremtiden min. Jeg angrer ikke et sekund. Jeg jobber flere timer enn før, men er mindre sliten. Som hjelpepleier måtte jeg jobbe hver tredje helg, som bussjåfør jobber jeg bare hver 12. helg. Lønnen er omtrent den samme, men jeg har mye mer overskudd.

Flere av sjåførkollegene hennes er tidligere sykepleiere og barnepleiere. Alle syntes det ble for tungt å jobbe i helsevesenet.

— Belastningen på de ansatte i helsevesenet er stor. På sykehjemmet var sykefraværet blant de ansatte på rundt 20 prosent, blant kollegene mine her på Straume terminal ligger fraværet på ni prosent.

Ville fortsatt med bedre vilkår

Sandal er ikke i tvil om at hun ville fortsatt i helsevesenet dersom forholdene var bedre.

— Helsevesenet må bli flinkere til å ta de ansatte med på lag, til å lytte til dem. Det er de ikke spesielt gode på i dag. Dessuten må de ansatte få anledning til å gjøre jobben sin skikkelig, ved å gi både pleie og omsorg.

For en kreativ sjåfør med velutviklet sosial samvittighet finnes det dessuten måter å kombinere begge yrkesbakgrunnene sine.

Hver vår og høst arrangerer Sandal tur for de eldre ved Frieda Fasmers Minne. Hun låner en buss av Tide, fyller den med eldre og tar dem med på tur til øyene og havet. I vår var de på Bjorøy, i oktober går turen til Askøy.

— Jeg forteller om lokalhistorien til stedene vi passerer. De eldre setter pris på det.