Mandag kveld klokken 22 på Fitjar Mekaniske Verksted. Edmundas Ziedelis og Eldevinas Nemkevicius står på stillaset ni meter over bakken. De er nettopp ferdig med å sandblåse et område på en skotsk tråler. Nå venter overflatebehandling ved hjelp av en stor slange.

— Vi måtte begge dra slangen bortover. Eldevinas gikk først. Jeg kom fem- seks meter bak. Det var to hull i stillaset. Plutselig snubler Eldevinas fremover. Han var borte på to sekunder, forteller Edmundas.

- Vi løste alle problemer

I oransje kjeledress sitter arbeidskaren fra Litauen på brakkeriggen og forteller om det ufattelige som skjedde. Kollega og tolk Aleksandr Plotnikov oversetter til engelsk.

— Jeg sprang ned og så at han var så vidt i live. Jeg løp til formannen som ringte etter ambulanse.

Luftambulansen kom, men livet sto ikke til å redde.

**Les også:

Åtte har mista livet på jobb i år**

Edmundas og Eldevinas hadde de siste ti årene et nært og godt forhold både som naboer, venner og kolleger. Edmundas beskriver vennen som en god arbeidskamerat, velfungerende med andre kolleger og med god forståelse for jobben.

— Hjemme bodde vi slik at vi kunne se inn til hverandre. Vi løste alle problemer sammen. Manglet vi jobb, fant vi alltid en løsning, sier sandblåseren og maleren.

- Forferdelig tragisk

Eldevinas Nemkevicius ble bare 47 år. Han etterlater seg kone og to døtre på 22 og 24 år.

— Jeg tenker på dem. Konen sitter nå hjemme og lurer på hva som vil skje med kisten og hvordan det vil gå i fremtiden.

I følge Edmundas har familien lav inntekt. Konen og døtrene var derfor avhengige av pengene mannen kunne sende hjem - særlig til den yngste datterens utdannelse.

— Vi har forsikring i Litauen, men det er for tidlig å si hva utbetalingen kan bli. Alle utgifter til fly, kiste og begravelse skal firmaet ta, bekrefter Terje Inge Jakobsen, daglig leder i TR Vedlikehold AS. Firmaet holder til på Husnes og er underentreprenør for Fitjar Mekaniske Verksted.

Det var Jakobsen som sammen med en litauisk arbeidskollega måtte ta den tunge jobben med å varsle familien hjemme i Litauen.

— Det er ingenting som er så vondt som å komme med en slik melding. Jeg har kjent mannen i to-tre år. Han var en kjekk og rolig kar som var til å stole på. Dette er bare forferdelig tragisk.

- Mangler ved stillaset

Fremdeles er området der arbeideren falt avsperret. Politiet og Arbeidstilsynet har foretatt undersøkelser på stedet.

— Det er avdekket mangler ved stillaset og sikringen, men utover det vil jeg ikke kommentere forholdene før vi får en skriftlig rapport fra Arbeidstilsynet, sier Fitjar-lensmann Svein Lunde.

Et familiemedlem til avdøde kom i går kveld til Fitjar. Mandag blir det trolig en minnestund ved verftet. Deretter følger både ledelse og arbeidere fra TR Vedlikehold AS kisten hjem til begravelse i Litauen.